Om strips te kunnen lezen hebt U een afzonderlijk programma nodig welk de strips kan openen. Onze Kthoom EBoek Lezer kan dit vanuit uw browser – dus U hoeft niets extra te installeren. De eenvoudigste manier om een strip te openen is via een link op EBoek.info, maar U kan ook een gedownloade strip van uw computer/telefoon openen. Tevens kan hij strips van links op (sommige) andere sites openen en heeft een paar extra toeters en bellen welke de meeste reader apps niet hebben.
 
Uw browser moet wel in staat zijn om webp bestanden te kunnen tonen. De meeste moderne browsers kunnen dit, maar bv. Microsoft Internet Explorer wordt al jaren niet meer bijgewerkt en kan dus niet alle strips tonen. Goede browsers zijn o.a. Chrome, Firefox, Edge, Opera en de meest recente versies van Safari.
 
Bediening & navigatie
 
Om een strip van uw computer/tablet te lezen, opent U het menu links boven, dan ‘Open’ –> Open van uw computer.
 
 
khtoom2
 
 
Alle functies van de lezer kunnen via het menu bediend worden en hebben een snelkoppeling waardoor U niet steeds het menu dient te openen. Bv. om een strip van uw computer te openen klikt U op ‘O’. Afhankelijk van uw voorkeur klikt U daarna op ‘F’ (Full screen) of klik op het icoontje rechts boven. De eenvoudigste manier om naar de volgende/vorige pagina te gaan is op de rechter/linkerkant van uw scherm te klikken. Of U gebruikt de toetsen met pijljes (of de pijltjes van uw klavier). Een volledig overzicht van de snelkoppelingen is ook beschikbaar onder het hamburgermenu –> help

O / U: Open strips van uw computer/een url,
Rechts/Links pijltje: Volgende/vorige pagina.
Shift + Rechts/Links pijltje: Laatste/eerste pagina.
[ / ]: Volgende/Vorige strip in de bibliotheek (indien U meerdere strips geladen hebt).
H/W: pas hoogte/breedte aan.
B: Best passend in het scherm.
R/L: Roteer de pagina recht/links.
1/2: Toon 1 of 2 pagina’s in de browser.
X/C: Schakel de kleurcorrectie Uit/Aan.
F: Toon de pagina in volledig scherm.
S: Open de bibliotheek.
?: Toon het help scherm.
 
Uiteraard kan U al deze functies ook gewoon bedienen van uit het menu.
 
Mobiele toestellen
 
Mobiele gebruikers kunnen deze shortcodes niet gebruiken wegens een gebrek van een toetsenbord. Zij dienen Kthoom dus via het menu te bedienen of door op de juiste plaats van het scherm te ’tappen’. Bv. ga naar de volgende/vorige pagina door op de linker/rechterkant van hun scherm te tappen. Door met een vinger verticaal te swipen, verschuift het beeld naar onderen/boven.
 
Tevens kunnen mobiele gebruikers inzoomen door op de linker/rechter kant van het scherm lang te drukken. Dit is onmisbaar indien U strips op uw telefoon wenst te lezen. De linker/rechter kant is onderverdeeld in 4 zones, en naargelang op welke zone U drukt zal de positie van het plaatje wijzigen. Door op de bovenkant van het scherm lang te drukken, scrolt het beeld naar beneden. Raakt U de onderkant aan, dan schuift het beeld iets naar boven. In het plaatje hieronder ziet U de aanraak velden van de mobiele Kthoom lezer.
 
kthoom mobiel
 
Automatische Kleurcorrectie
 
Kthoom maakt gebruik van een automatische kleurcorrectie welke vooral oudere strips levendiger maakt en vuile vlekjes verwijdert. U kan dit uitzetten door de X op uw toetsenbord in te drukken, of op het maantje bovenaan rechts in de menubar te klikken. Om het terug aan te zetten, druk de C of klik op het zonnetje in de menubar. Hieronder ziet U een plaatje van een ‘vuile strip’, eerst zonder kleurcorrectie, daarna met.
 
kleurcorrectie uit
 
kleurcorrectie aan2
 
Strips van andere sites lezen
 
Indien U strips van andere sites wilt downloaden dient U de downloadlink van die strip te plakken in het veld onder ‘Open van een link’.
 
Het probleem is dat uw browser zal weigeren een bestand van een andere site te downloaden zonder toestemming van die andere site. Deze beveiliging (CORS) is eenvoudig te omzeilen door een browserplugin te installeren in Chrome of in Firefox. Jammer genoeg staan de meeste mobiele browsers de installatie van browser extenties niet toe. De enige browsers welke wij gevonden hebben waarmee het werkt zijn de Yandex Browser en Kiwi Browser.
 
Op deze manier kan U de downloadlinks op Zippyshare, Mediafire etc. openen in de Kthoom Lezer.
 
Op Amerikaanse comic site’s kan U massa’s dergelijke links vinden.
 
Herlaad de strip indien nodig
 
Hou er wel rekening mee dat uw browser eerst de volledige strip moet downloaden en deels unzippen, een strip van 300 pagina’s zal dus een langere laadtijd kennen dan een stripje van 50 pagina’s. Uiteraard is de snelheid van uw internetverbinding cruciaal, alsook de rekenkracht van uw computer.

Om het allemaal wat sneller te laten gaan zit er op de site een optimalisatie welke probeert de eerste pagina’s van de strip te tonen terwijl het ontzippen nog bezig is. Helaas zijn er enkele strips waarbij dit niet lukt, en U de pagina’s in een verkeerde volgorde te zien krijgt.

Indien dit gebeurd, open dan het hamburger menu linksboven, en klik op “Herlaad”. De strip wordt nu opnieuw zonder de de optimalisatie geladen.
 
 
kthoom4
 
Bibliotheek
 
In het midden van het scherm ziet U links het tabje van de Bibliotheek. U kan verschillende strips ineens laden in Khatoom!. Hier kan U de strip die U wenst te lezen selecteren. Om meerdere strips vanaf uw PC te openen, selecteert U ze door de SHIFT toets ingedrukt te houden. De snelkoppelingen om naaar de volgende/vorige strip in de bibliotheek te gaan zijn [ en ].
 
Een (verwaarloosbaar) klein aantal strips kan niet geopend worden door de Kthoom! lezer of toont defecte pagina’s. Dit heeft te maken met de manier hoe een strip gecodeerd is of de titel bevat ‘verboden symbolen (7,#,…) en hier kunnen we niets aan veranderen. Meestal kan U deze strips prima in een externe lezer openen.
 


 

Dirkjan
suske.en.wiske
alex
Thorgal
jommeke
Asterix - 04 - Asterix Als Gladiator
De Smurfen
Jan, Jans En De Kinderen
Blake en Mortimer
Yoko Tsuno