Tristan (Casterman)

 

tristan.madoc

Tekenaar: Pleyers Jean
Scenarist: Martin Jacques
Uitgever : Casterman

Tristan is een historische Franse stripreeks, gecreëerd door Jacques Martin met originele tekeningen van Jean Pleyers. Vanaf album 10 ‘De heksen’ werden scenario’s door de tekstschrijvers Hugues Payen, Jerry Frissen en Jean-Luc Cornette uitgewerkt onder supervisie van Jacques Martin. Ook nemen tekenaars Thierry Cayman en Paul Teng gedeeltelijk of geheel het tekenwerk van Jean Pleyers over. De reeks verscheen voor het eerst in 1978 onder de Franse titel Jhen.

De twee eerste albums werden in het Nederlands in respectievelijk 1984 en 1985 uitgegeven door uitgeverij De Lombard Uitgaven onder de naam Xan. Tegelijkertijd verscheen in 1984 bij uitgeverij Casterman het album ‘De kluizenaar’ onder de naam Tristan, kort daarna gevolgd door 3 andere albums. In 1998 werden de eerste twee Xan albums door uitgeverij Casterman opnieuw uitgegeven onder de naam Tristan.

Aan het einde van de Honderdjarige Oorlog (eerste helft 15e eeuw) beleeft Tristan, (de hoofdfiguur) een meester beeldhouwer, allerlei avonturen. Voornamelijk in Frankrijk maar enkele verhalen spelen zich ook af in Engeland en Italië. Hij is bevriend met Gilles de Rais, ‘Maarschalk van Frankrijk’ en berucht voor zijn kinder-verkrachtingen en -moorden. Dit is dan ook een wederkerend thema in de verhalen net zoals alchemie, magie, satan, machtsmisbruik van de kerk, enz. Ook andere historische figuren zoals Karel VII van Frankrijk en dauphin Lodewijk XI van Frankrijk verschijnen ten tonele.

___________________________

___________________________

___________________________