Arq

Ogenblikje...

arq

Tekenaar: Martens Andreas
Scenarist: Martens Andreas
Uitgever : Sherpa

Voor het vijfde deel van Andreas’ reeks Arq moeten we de superlatieven nog eens bovenhalen. Niet dat Andreas de voorbije jaren minderwaardig werk afleverde. Wel is het zo dat hij al dikke vier jaar bezig is aan deze zesdelige mini – reeks: een lang en uitermate complex verhaal, waarin hij vijf verhaallijnen tegelijk ontwikkelt. En aan een puzzel beleef je nu eenmaal meer plezier naarmate je een beter zicht krijgt op het geheel. Met dit vijfde deel wordt stilaan duidelijk waar Andreas naartoe wil, en dat inzicht slaat in als een bom. Het herpositioneert het verhaal door het in een ruimer perspectief te plaatsen en bevestigt Andreas als een incontournable van het moderne strip.

Arq begon met vijf mensen die samen in een hotel waren, en plots alle vijf in een vreemde wereld, vermoedelijk een andere planeet, terechtkwamen. Daar raken ze elkaar kwijt, en vanaf dan volgen we hun avonturen. In White Dust – wat een schit – te – ren – de cover trouwens – komen we te weten wat er tijdens de openingsscène in dat hotel is gebeurd. We verklappen hier uiteraard niet wát: dat zou getuigen van weinig respect voor het genie van Andreas, een meesterlijke verteller, die zijn lezers bovendien blijft verwennen met gezochte maar erg functionele bladspiegels. Eén tipje van de sluier willen we toch al oplichten: in dit vijfde deel wordt ook duidelijk waarom bij de aanvang van de cyclus in de omgeving van alle hoofdpersonages een dubbelganger van Gilpatric, de ongure kaalkop met het ooglapje, rondhing.

Tot besluit laten we u nog even duizelen bij Andreas’ toekomstplannen. Dit bodemloze creatieve vat heeft niet alleen nóg twee gelijkaardige cycli van Arq voor ons in petto, tegelijk werkt hij verder aan Capricornus , waarvan Sherpa de Nederlandse vertaling helaas na vijf delen heeft stopgezet en waarvoor Andreas al stof heeft voor twintig (!) delen. Tenslotte kondigt Sherpa voor 2002 het langverwachte deel drie van Andreas’ ultieme Chinese puzzel, Cromwell Stone , aan. Maar voor het zover is: aftellen tot dit najaar, want dan verschijnt reeds deel zes van Arq .

___________________________

___________________________

___________________________