Baba Yega

 

Baba.Yega

Tekenaar: Bael Steve van
Scenarist: Bael Steve van
Uitgeverij: Ballon Media

Met deze eerste Baba Yega-strip wordt voor de tweede keer in enkele maanden een typisch Vlaams fenomeen gelanceerd in het stripgenre. Slachtoffer van dienst werd Steve Van Bael die we kennen van zijn werk voor De Kiekeboes en zijn eigen stripreeksen Figaro, Link en Iris. Daarnaast werkte Steve in het verleden ook mee aan de strips met toenmalig KV Oostende-voorzitter Marc Coucke. Bekende Vlamingen tekenen is voor hem dus niet meteen onbekend terrein.

Voor deze eersteling van deze vreemde dansende snuiters kreeg Van Bael alvast een deel van het scenario aangereikt, want De Orde van S.N.O.T. is gebaseerd op de gelijknamige debuutfilm van het aliencollectief. Wie de film gezien heeft, weet dat het verhaal niet bepaald hoogdravend genoemd kan worden. Dat was ook niet het doel, want het beoogde publiek bevindt zich in het segment van de zes- tot twaalfjarigen.

We krijgen dus een verhaal voorgeschoteld met spanning en humor die op het lijf geschreven is van de hoofdpersonages. Tenminste als je ze al als hoofdpersonages kan omschrijven, want de basis van het verhaal draait grotendeels om Alima, een pubermeisje dat door een ongeluk niet meer kan horen. Een ramp voor het kind, want muziek en zingen zijn haar grootste passie. Hoe de Baba Yega’s en de Orde van S.N.O.T. in dit verhaal passen, zal je verder zelf moeten ontdekken.

Als we Van Baels tekeningen bekijken, kunnen we alleen maar toegeven dat de personages perfect getekend zijn voor de doelgroep. Een tegenvaller is de manier waarop de tekenaar de Baba Yega’s neerzet. De hoofden die hij hun heeft gegeven, ogen nogal simpel waardoor de magie die de voormalige winnaars van Belgium’s Got Talent in levende lijve bij het publiek opwekten hier teniet wordt gedaan.

Dat de helden in gebarentaal communiceren, is een apart gegeven. Dat levert heel wat tekeningen zonder woorden op en het moet gezegd dat de maker erin slaagt de non-verbale communicatie van de Baba Yega’s overtuigend in beeld weet te brengen.

We kunnen besluiten dat deze debuutstrip van Baba Yega geen hoogvlieger is, maar net als zijn broertje van De Buurtpolitie vooral commercieel gericht is op een jong publiek dat met veel plezier dit verhaal zal lezen. De papa’s en mama’s kunnen daarna gerust een kwartiertje uittrekken om zich te ontspannen met wat misschien het nieuwste favoriete stripverhaal van hun kroost is.

___________________________

___________________________