Babel

 

Babel Oog Blik

Tekenaar: Beauchard David
Scenarist: Beauchard David
Uitgever : Oog & Blik

Zelden werd een nieuw auteur met zo veel lof onthaald als David B. (David Beauchard) aan het begin van de jaren negentig. Elk album van de man werd in thuisland Frankrijk door de critici de hemel in geprezen. Zijn autobiografische epos L’Ascension du Haut-Mal kreeg een massa prijzen toegeschoven en gaandeweg volgde ook bijval door het grote publiek. Via de collectie Vrije Vlucht volgden er ook enkele boeken in vertaling (Kapitein Scharlaken, Het Alfabet der Ruïnes), maar het gros van zijn werk bleef onvertaald. Met Babel brengt Oog & Blik een minder toegankelijk boek naar ons taalgebied. Het boek geldt als een epiloog bij L’Ascension du Haut-Mal en volgt dan ook grotendeels dezelfde thematiek van het gezin dat gebukt gaat onder de epilepsie van zijn oudere broer. Toch vermengt David B. in Babel de herinneringen en dromen uit zijn verleden met een flinke scheut fantasie. Meer nog dan in L’Ascension worden de pagina’s bevolkt door curieuze wezentjes die zijn leef- en droomwereld overspoelen en zo de grenzen tussen droom en realiteit beetje bij beetje doen vervagen.

David B. is altijd al een eerder erudiet auteur geweest die een voorliefde heeft voor literatuur, geschiedenis en mythologie. Hij laat zijn grote belezenheid blijken uit de talloze verwijzingen naar oude verhalen. Hoe dan ook blijft Babel steeds erg leesbaar. Door de opdeling in kleine hoofdstukken houdt hij de structuur erg strak en elke herinnering of elke droom die hij beschrijft past binnen het grotere geheel. Het maakt Babel tot een ideale kennismaking met de wereld van David B. en een opstapje naar ’s mans grote werk, L’Ascension du Haut-Mal.

Of Babel een reeks wordt, dan wel beperkt blijft tot een eenmalige epiloog is ons niet helemaal duidelijk. Met Babel start Oog & Blik in elk geval de nieuwe collectie Ignatz op. De uitgeverij spreekt van een ‘luxueus magazine’, liever dan van een collectie stripalbums. Babel is in elk geval een erg sterke opener voor de collectie, hopelijk kan Oog & Blik die lijn doortrekken in de volgende delen.

___________________________

___________________________