Belle En Het Beest (DDB)

 

Belle.En.Het.Beest.DDB

Tekenaar: Dem Looky
Scenarist: Hermenier Max L’
Uitgever : Dark Dragon Books

Hetzelfde duo dat Sneeuwwitje pimpte tot een duistere fantasyversie in het one-shot Snow White waagt zich nu aan een tweeluik naar het volksverhaal Belle en het Beest dat in 1740 voor het eerst op papier werd toevertrouwd. Looky en Maxe L’Hermenier zijn lang niet de eerste die zich het verhaal eigen maken. Disney hield het in 1991 bij een klassiek sprookje, de tv-serie Beauty and the Beast (1987) situeerde het in het heden en een netwerk van tunnels onder de stad en we trachten te negeren dat het verhaal inspiratie bood voor Meat Loafs nummer en clip voor I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That) uit 1993. Disneys versie gaat voor ons de eeuwigheid in, maar deze kersverse strip wekte bij ons eveneens heel wat bewondering. Nog meer dan in Snow White zijn we serieus onder de indruk van Looky’s creativiteit, tekenstijl, personages, decors, bladschikking en alles waarmee een tekenaar zijn lezers kan verleiden.

Voor het scenario kiest Maxe L’Hermenier resoluut voor een fantasy-aanpak. Belles vader verliest door piraterij zijn hele vloot. Om zijn schulden kwijt te kunnen laten schelden, zou hij zijn jonge dochter moeten laten uithuwelijken aan een ouwe vriend met wier zoon Belle opgroeide. Voor het zover komt, wordt de stad weer aangevallen door een vliegend schip. De zielenrijger is op pad. De kapitein jaagt voortdurend op zielen van slachtoffers om zijn meester te voeden. Om haar familie te redden, biedt Belle haar leven in ruil aan. Ze heeft toch niets meer te verliezen. Wat ze integendeel wint is een coup de foudre bij het wisselen van een blik met de kapitein, een gehoornde lelijkaard die in de tang zit van zijn monsterlijke meester. Belle lijkt als twee druppels water op de vervloekte geliefde van de zielenrijger. Het pad lijkt geëffend voor een romantisch drama, maar het komt met weerhaakjes… en humor want Belle heeft een guitig kantje waar ook jij vast voor bezwijkt.

Het album wordt afgesloten met een extra katern met hommages van Looky’s collega’s, overwegend komisch van aard. Vooral de versie van Maba (Nicodemus Red) springt in het oog.

___________________________

___________________________

___________________________