Berck Classiekers

 

Berck.klassiekers

Tekenaar: Berckmans Arthur
Scenarist: Berckmans Arthur, Kras
Uitgeverij: Bonte

Van de zowat 3.800 platen die Berck in zijn zeer actieve carrière heeft getekend, is het leeuwendeel in album uitgegeven. Denk maar aan Sammy, Lowietje, Hansje, Pechvogel, kortere reeksjes en losstaande albums. Een van zijn reeksen verscheen alleen in het Duits en behelst een productie van meer dan tweehonderd pagina’s (lees er hier meer over). Nog een andere creatie kende niet eens een reeksnaam, maar er liepen in de jaren 1978-1983 wel negen verhalen van in het Vlaamse kinderblad Zonneland. Al die verhalen, aangevuld met een voorheen niet in album verschenen verhaal van De Donderpadjes, heeft Bonte nu gebundeld in een reeks van tien albums. De hoofdpersonages zijn de middeleeuwse jongetjes Werner en Karl die avonturen beleven met vermeende heksen, snode ridders en veroveraars, toverfeeën en tuig van allerlei slag. Allemaal op maat gemaakt voor een jeugdig publiek, derhalve zodanig vlot weglezend dat je elk album in een kwartiertje hebt uitgelezen. De resterende pagina’s zijn ingenomen door kortverhalen en gags uit Kuifje en ’t Kapoentje. Van de gagreeks De Familie Nopjes herineren we ons weliswaar meer gags dan wat Bonte publiceert.

Deze reeks van tien albums kan zich niet meten met het hoogstaandere Sammy en eigenlijk zowat alle andere van Bercks reeksen. Daarvoor zijn de scenario’s te simpel en het tekenwerk te wisselvallig. Berck behoudt zijn spontane, vloeiende tekenstijl, maar het moest in die periode precies wat sneller opschieten en het vloekt meermaals met de kwaliteit die we van Berck gewoon zijn. Hij had in die jaren nu eenmaal heel wat verschillende reeksen lopen. Her en der herkennen we ook de hand van toenmalige assistenten als Hurey. Dan bedoelen we voornamelijk de verhalen met Werner en Karl. Alle kortverhalen, gags en het complete verhaal van De Donderpadjes zijn zoals het hoort: ofwel eenvoudig, maar sterk gestileerd, ofwel gedetailleerd, vol contrasten en met arceerwerk waaruit Bercks grote vaardigheid met het penseel spreekt.

Toch is deze gelimiteerde verzamelbox een must voor de liefhebbers van het werk van Berck die een zo compleet mogelijke verzameling wensen. De coverlay-out is zeer professioneel aangepakt en de inkleuring is helemaal naar de hand van Berck die daar een opmerkelijk oog voor had. Daar word je wel vrolijk van! En nu dus graag nog een verzamelbox met de complete reeks Mischa 😉

___________________________

___________________________

___________________________