Bestemming Canada

 

bestemming canada

Tekenaar: Goede Floor de, Graaf Erik de, Jongh Aimée de, Kolk Hanco, Kriek Erik, Nieuwland Mei-li, Peters Jordi, Ringelberg Emma, Staal Anne, Teng Paul
Scenarist:
Uitgeverij: Scratch

Deze speciale uitgave bestaat uit tien verhalen van tien Nederlandse stripmakers gevolgd door een stevig dossier. Het boek is in opdracht van de Nederlandse consul in Canada gemaakt. De opdracht werd specifiek verstrekt aan Aimée de Jongh die een team met klinkende namen rond zich wist teverzamelen om de individuele verhalen van tien Nederlandse immigranten in Canada in beeld te brengen. Samen schetsen ze een beeld van wanneer, waarom en hoe ze ons land verlieten om een nieuw leven op te bouwen in de uitgestrekte wildernis of in de opkomende steden van Canada. Elke migrant doet uit de doeken wat ze van de overstap verwachtten en wat ze uiteindelijk vonden. Aangrijpende, aandoenlijke, stoere verhalen van Nederlanders die de sprong waagden. Verhalen van weleer, maar juist ook van nu.

In alfabetische volgorde van achternaam werkten aan dit project mee: Floor de Goede (1980), Erik de Graaf (1961), Aimée de Jongh (1988), Hanco Kolk (1957), Erik Kriek (1966), Mei–Li Nieuwland (1988), Jordi Peters (1985), Emma Ringelding (1991), Anna Stalinski (1989) en Paul Teng (1955).

Het boek bevat een korte biografie en een overzicht van de werken waar de tekenaars om bekend staan, maar de echte helden van het verhaal zijn de migranten, die hun ervaringen met de tekenaars deelden, om ze vervolgens in beeld tot leven gewekt te zien in tienheel karakteristieke stijlen.
Vikings tegen indianen, ‘heidenen’ tegen christenen met als heilige graal een mysterieus voorwerp waar iedereen het op heeft gemunt.

___________________________

___________________________