Betoveringen

Ogenblikje...

Betoveringen

Tekenaar: Munuera José-Luis
Scenarist: Dufaux Jean
Uitgever : Dargaud

In de darkroom waar Sneeuwwitje en Arkel elkaar urenlang aan het bepotelen zijn, schuifelde ene Jean Dufaux op zijn bordeelsluipers naar het koppel voor één nacht. Gewapend met een aftandse bandrecorder op zoek naar quotes, inspiratie en een verzengende plot voor een nieuwe Mister Black. Een ijselijke lach galmde plots door aftandse kamers. Hij had het. Hij had het! Buiten wachtte zijn kompaan Jose-Luis Munuera in een gammele Dacia. Samen reden ze de nacht in, zuipend en lachend. Kijk, dat dachten we toen we vorig jaar Munuera spraken en hem vroegen naar het scenario dat hij van topscenarist Dufaux had ontvangen. Zijn antwoord was kort maar even mysterieus. “Top, maar bizar.” En met een monkellachje zette hij een krabbeltje in Fraternity, zijn beste strip. Tot nu toe.

Nu hebben we Betoveringen uit. En waw, het is inderdaad een gitzwart sprookje geworden, doorspekt met flarden Walt Disney, Tim Burton en Game of Thrones. Betoveringen vertelt het sprookje van de mooie prinses Blanche die na de dood van haar vader onverwachts koningin wordt. Haar oudere, gebochelde broer, de lieveling van mama, kan deze degradatie maar moeilijk wegstoppen. Aan de grenzen van het schemerrijk maken de vijanden zich echter klaar om binnen te vallen waardoor Blanche zich van de ene op de andere dag moet ontpoppen tot een Ware Leidster. En het dumpen van jeugdliefje Gaspard hoort daarbij. Maar die eenvoudige boerenjongen legt zich niet neer bij het lot. In tegenstelling tot de ware sprookjes wil Gaspard niet het hart terugwinnen van zijn geliefde, maar wil hij die botte vernedering uitwissen. Meer nog, Blanche moet dood. En de heks Miranda gaat hem hierbij helpen.

Dit is de samenvatting van ocharme de eerste drie bladzijden. Dufaux vliegt erin. Hij smijt, draait en keert zich. Dit wordt zijn verhaal. Zijn nieuwe Mister Black. Munuera moet hem hierbij helpen en de Spanjaard doet dit met verve. Hij betovert ons met zijn heftig dynamische tekeningen in een wijdse kadrering. Somptueuze decors worden vakkundig afgewisseld met lege close-ups. Bovendien bouwt hij grafisch verder op zijn mijlpaal Fraternity. Een goedgekozen belichting en genuanceerde inkleuring brengen zijn platen nu helemaal tot leven. Het resultaat is verbluffend. Dit grijpt je naar de keel.

Betoveringen is een van die strips waar scenario en tekeningen elkaar voortdurend blijven versterken. Dit is een blijver.

___________________________

___________________________

___________________________