Block 109

 

Block 109

Tekenaar: Toulhoat Ronan
Scenarist: Brugeas Vincent
Uitgever : Saga

Op de eerste pagina wordt een redevoerende Adolf Hitler door het hoofd geknald, neergeschoten door een sniper. Hij draagt een tatoeage met het cijfer 0109 op de pols. De datum is 22 maart 1941 en dit is niet de Tweede Wereldoorlog zoals wij die kennen. Vincent Brugeas maakt er zijn eigen stoofpotje van. Hij laat Goering, Bormann, Hess en talloze andere kaderleden van de nazipartij opknopen voor hoogverraad, benoemt Himmler tot Kanselier en een overambitieuze Heydrich tot Reichsführer als leider van de SS. Als tegenwicht voor de groeiende invloed van de SS richt Himmler de Nieuwe Teutonische Orde op met elitesoldaten en robotten als onverslaanbare krachten. Een nieuwe speler op het schaakspel van de interne Duitse politiek is Zytek, een voormalig SS – officier die bekroond wordt tot Grootmeester in de Nieuwe Teutonische Orde. Heydrich kijkt lijdzaam toe hoe Zytek zienderogen aan macht wint. Terwijl het Duitse nucleaire programma leidt naar een verwoestende aanval op de Verenigde Staten en de Britse eilanden wordt Zytek na een dodelijk ongeluk van Himmler verkozen tot president van de Hoge Raad van het derde Rijk… En dit is nog maar de introductie van zo’n tweehonderd pagina’s vol strategische spelletjes en confrontaties van allerlei slag achter de schermen van de macht en op het slagveld, want in het oosten is de aanval op de Russen ingezet. In 1953 is de situatie uitzichtloos en moet er gekozen worden voor drastischer maatregelen. Zytek lanceert een grootscheepse virusaanval. En dan komen de monsters…

Block 109 begon in het Frans met een dik en zeer goed onthaald one – shot dat Saga Uitgaven nu als een driedelige cyclus uitgeeft. Inmiddels zijn er in het Frans vier afgeronde verhalen bijgekomen met telkens andere situaties overal ter wereld in dezelfde uchronistische setting. De geschiedenisliefhebber in ons haalt zijn hartje op door de vele werkelijke historische feiten getoetst te zien worden aan Brugeas’ versie. Maar in de eerste plaats spreekt het bombardement aan intriges ons vooral aan. De tweehonderd pagina’s flitsen voorbij want het tempo ligt bijzonder hoog. Het is zelfs verbazingwekkend hoeveel personages je onderweg leert kennen en hoe ze hun plaatsje veroveren of verliezen in het totaalspektakel dat Block 109 te bieden heeft.

Het grootste struikelblok, zo zijn we wel zeker, zullen de tekeningen van Ronan Toulhoat zijn. Die zijn heel schetsmatig, gehaast en af en toe rudimentair. Het is alsof je enkel het storyboard van de werkelijke strip te lezen krijgt. Maar dan wel een storyboard van een verdomd boeiend verteld verhaal!

___________________________

___________________________

___________________________