Buck Danny

 

buck.danny

Tekenaar : Hubinon Victor
Scenarist : Charlier Jean – Michel
Uitgeverij : Dupuis

Buck Danny is een frankobelgische realistische stripreeks waarin het hoofdpersonage Buck Danny, een kolonel van de Amerikaanse luchtmacht avonturen beleeft met zijn kompanen Jerry Tumbler en Sonny Tuckson. In de eerste twee albums uit de reeks speelt alleen Buck Danny zelf een rol, Tumbler en Tuckson verschijnen pas in het derde album. De belangrijkste antagonist is de mysterieuze Lady X.

De reeks is begonnen door scenarist Jean – Michel Charlier en tekenaar Victor Hubinon. Na de dood van Hubinon nam Francis Bergèse in 1979 het tekenwerk over. Toen in 1989 ook Charlier overleed, tekende Bergèse een album naar een scenario van Jacques de Douhet, om vervolgens zelf het schrijfwerk op zich te nemen.

De eerste albums van de reeks spelen zich af op en rond de Grote Oceaan ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Daarna blijft er aandacht voor de actualiteit en worden historische ontwikkelingen en technologische vooruitgang in de albums naar voren gebracht. Dit doet men door bijvoorbeeld de Koreaanse Oorlog en prototype – vliegtuigen als onderwerp te behandelen.

De reeks maakt gebruik van een opschuivende tijdlijn: hoewel een tijdspanne van enkele decennia wordt overbrugd worden Buck, Sonny en Tumbler niet ouder. Wel worden ze in de eerste paar albums een keer bevorderd.

Hoewel Buck, Sonny en Tumbler allen luchtmachtvliegers zijn spelen diverse verhalen zich af bij de marine en vliegen ze vanaf vliegkampschepen met marine vliegtuigen zoals de F – 14 en F – 18. Dit komt in de realiteit amper voor. Wel blijven ze trouw hun blauwe luchtmachtuniformen dragen en blijven ze hun airforcerangen gebruiken.

Voor de liefhebbers is er een gebundelde reeks waarbij de clusters van verhalen (Buck Danny in de Pacific, In Korea, …) gebundeld zijn met bijkomende informatie over het verhaal, zoals de historische feiten waarop het is gebaseerd.

Buck Danny verscheen oorspronkelijk in het stripblad Robbedoes. De strip wordt uitgegeven door Dupuis.

___________________________

___________________________

___________________________