Chico En Rita

 

Chico.Rita

Tekenaar: Mariscal Javier
Scenarist: Trueba Fernando
Uitgever: De Bezige Bij, Oog & Blik

Hoe kunnen strips over muziek nu werken als je het zonder de muziek in kwestie moet stellen? Dat kan! Het recent verschenen one-shot Chico & Rita, met Latijns-Amerikaanse jazz of Cubaanse muziek als te onthouden muziekgenres, bewijst dat een soundtrack op de achtergrond terwijl je de albums leest enkel optioneel is. Het album heeft het over passie, niet alleen voor muziek, maar ook voor een vrouw.

Chico & Rita is duidelijk een liefdesverhaal. Cubaanse pianist wordt verliefd op sensuele zangeres. Pianist palmt zangeres in met zijn talent. Zangeres kiest voor rijke vent met een glorieuze carrière in het verschiet. Pianist en zangeres kunnen elkaar niet vergeten. Er worden fouten gemaakt, overspel gepleegd, ontgoochelingen veroorzaakt. En zoals het een geijkt liefdesverhaal betaamt, komt na regen ook weer zonneschijn… Hmm, ’t is nu pas dat we beseffen dat we een romcom beschrijven.

Chico & Rita bestaat effectief als een romantische tekenfilm (met een echte soundtrack!), maar deze strip is helemaal geen slaafse kopie met bij elkaar gemonteerde fragmenten uit de film. Met heldere lijnen tekent Spanjaard Javier Mariscal een bijzonder meeslepend stripverhaal van twee geliefden die ondanks alle obstakels bij elkaar horen als de witte en zwarte toetsen op een piano. De losjes gehanteerde klare lijn wordt prima aangewend zonder de details uit het oog te verliezen. De stadsdecors van Havana, New York en Las Vegas zijn opmerkelijk. Zelfs bij de interieurscènes is Mariscal niet te beroerd om in elke prent decors te blijven tekenen. Geen gemakkelijkheidsoplossingen voor hem! En ook al bestaat bijna elke pagina uit een vast stramien van zes vierkante hokjes, dan valt nog zijn oog voor een spannende beeldregie op. Die spanning zit ‘m niet alleen in een razende autoachtervolging, maar bijvoorbeeld ook in het kruisen van twee blikken, in het spel van verleiding.

___________________________

___________________________