Club 27

 

Amy.Winehouse

Tekenaar: Fernandez Javi
Scenarist: Eudeline Patrick, Goffette Christophe
Uitgeverij: Jungle Thriller

Op 23 juli 2013 is het twee jaar geleden dat de Britse zangeres Amy Winehouse overleed. Ze werd 27 jaar. Daarmee trad ze als meest recente lid toe tot Club 27, het befaamde clubje van wereldberoemde zangers en zangeressen die op hun 27ste schielijk overleden, veelal door drugs- en/of alcoholmisbruik. Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en Kurt Cobain behoren tot dat macabere clubje waar je geen lid van wenst te worden. Ook over hen zullen biografische strips verschijnen in de reeks Club 27.

Je wordt er toch een beetje triest van hoe het rebelse meisje Amy door toedoen van haar vader, foute vriendjes en een liederlijk leven haar talent en toekomst verkwanselde. Wij herinneren haar net zo goed van haar fantastische doorbraakplaat Back to Black, haar bijenkorfkapsel als de filmpjes met mislukte liveoptredens in dronkenschap terwijl ze op het podium kotste en met boegeroep werd weggehoond. Christophe Goffet en Patrick Eudeline komen beslagen op het ijs als scenaristen. Ze werken voor de Franse muziekpers. In hun verhaal drukken ze vooral hun stempel op het privéleven van Winehouse door de drama’s die de zangeres achtervolgden te accentueren. In plaats van een hagiografie leest het dus veeleer als een toch diepgravender, eerlijker portret.

De tekeningen van Javi Fernandez zien er buitengewoon goed uit, in die zin dat ze zich onderscheiden van gelijkaardige stripbiografieën over bekende muzikanten. En daar verschenen er de laatste jaren wel meer van, maar die konden niet zo beklijven. Na het dichtklappen van deze strip doe je gegarandeerd wat je tijdens het lezen node moest missen: de muziek van Amy Winehouse beluisteren.

___________________________

___________________________