Cowboy Henk

 

Cowboy.Henk

Tekenaar : Heirseele Peter van
Scenarist : Zeebroek Luc
Uitgeverij : Kritak

Cowboy Henk was een Belgische stripreeks, getekend door Herr Seele en geschreven door Kamagurka. Het is een absurde stripreeks die oorspronkelijk in de krant De Morgen liep, maar later door het blad Humo werd overgenomen. De serie werd van 1981 tot 2011 onafgebroken gepubliceerd.

Cowboy Henk is een gespierde volwassen man met een karakteristieke stevige kin en een grote, lange gele kuif die volgens het jubileumalbum De Bananenkuif uit banaan is gemaakt. Meestal draagt hij een wit T – shirt met korte mouwen, een blauwe broek en zwarte schoenen met bolle punten. In zijn eerste gags was hij een echte cowboy, vandaar de naam Cowboy Henk.

Henk is volslagen karakterloos en onvoorspelbaar. Hij gedraagt zich vaak bizar, maar ook omgekeerd is de wereld om hem heen bijzonder surrealistisch. Hij ondergaat alle waanzin meestal kalm, maar wordt ook wel eens onverwacht agressief en zelfs gewelddadig. Soms gedraagt Henk zich als een naïef kind dat nog bij zijn moeder woont en ook naar de lagere school gaat. Andere keren gedraagt hij zich meer als iemand van volwassen leeftijd door bijvoorbeeld een beroep uit te oefenen of zich met seks of drugs bezig te houden. Hij heeft geen vaste baan, al verscheen hij in een aantal opeenvolgende gags wel eens als journalist, kapper en als schilder. Ook Henks seksualiteit is dubbelzinnig. Soms zien we hem seks hebben met vrouwen, andere keren vertoeft hij in het homomilieu.

Henk is het enige vaste personage in de strip. Andere nevenfiguren zoals Bob de beul, Dave Overgeef of de Champetter gaan slechts enkele gags mee en verdwijnen dan weer.

___________________________

___________________________

___________________________