De Aristocats

 

De Aristocats

Tekenaar: Hubbard Al
Scenarist: Walt Disney Studio’s
Uitgever : Oberon

In het Parijs van 1910 wonen een moederkat Duchess en haar drie kittens, dochter Marie en de zonen Berlioz en Toulouse, in het grote huis van de gepensioneerde operazangeres Adelaide “Madame” Bonfamille, samen met de butler Edgar Balthazar, het paard Frou Frou, en Roquefort de muis, die goede vrienden is met de katten.

Op een dag laat Madame haar testament opmaken. Ze wil dat al haar bezittingen naar haar katten gaan, daar ze zelf geen familie heeft. Edgar hoort dit en is razend, hij had namelijk verwacht dat híj alles zou erven. Om zijn erfenis veilig te stellen, besluit hij zich van de katten te ontdoen. Hij doet slaappillen in hun melk. Die nacht neemt hij de slapende katten in een mand mee naar het platteland. Hij wordt echter aangevallen door twee honden, Napoleon en Lafayette, en verliest de mand bij een brug. Later die nacht ontdekt Madame dat haar katten weg zijn.

De katten ontwaken door een onweersbui uit hun slaap en besluiten hun weg terug te zoeken naar Parijs, alhoewel ze geen idee hebben waar ze zijn achtergelaten. De katten ontmoeten straatkat Thomas O’Malley. Hij en Duchess zijn onmiddellijk tot elkaar aangetrokken. Thomas besluit hen op weg te helpen. Zo helpt hij hen een lift te krijgen van een melkboer, tot die hen betrapt en uit de wagen gooit. Ze ontsnappen ook ternauwernood aan een aankomende trein, en Marie belandt in de rivier en wordt gered door O’Malley. Hij wordt op zijn beurt gered door twee Britse ganzen die besluiten hen te vergezellen richting Parijs. Ze vinden uiteindelijk hun weg terug. Eenmaal in Parijs brengen ze de nacht door bij enkele vrienden van O’Malley, een groep straatkatten die jazzmuziek spelen. O’Malley vraagt Duchess om bij hem te blijven maar ze maakt zich zorgen om Madame en zegt hem dat ze naar haar moet terugkeren.

Terug bij Madame worden de katten opgewacht door Edgar. Hij probeert nogmaals de katten weg te werken. Ditmaal stopt hij ze in een kist die naar Timboektoe zal worden verstuurd. De katten kunnen Roquefort waarschuwen en O’Malley en de jazzkatten schieten te hulp. Door hun toedoen en die van Frou Frou belandt Edgar uiteindelijk zelf in de kist en wordt afgevoerd naar Timboektoe.

Na de plotselinge verdwijning van Edgar verandert Madame Bonfamille voor de laatste keer haar testament: haar erfenis gaat naar haar nieuw opgerichte kattenopvanghuis, waar Jazzkat met zijn band en Thomas O’Malley ook mogen wonen.

___________________________

___________________________