De Blondjes

 

De.Blondjes

Tekenaar: Paty Christian
Scenarist: Guéro Gérard
Uitgever : Saga

Blondjes hebben het niet makkelijk. Het is een dagelijkse strijd tegen vooroordelen over hun intelligentie en ze kampen met hun sekspoesimago. Geraak zo maar eens aan een job buiten de mediawereld. De reekstitel van deze nieuwe serie gags had net zo goed De Domme Blondjes kunnen heten, maar dat zou volgens de heersende clichés al dubbelop zijn. Het is frappant dat in de hele westerse wereld blondjes voor dom worden aanzien. Je kan vast wel zelf een resem moppen uit de losse pols schudden. Laat dit niet over aan ons want wij hebben steeds de neiging om uit te wijden over zaken die niet rechtstreeks naar de pointe leiden. Qua timing zijn wij slechte moppentappers en we zijn niet eens blond!

Dzack en Gaby zijn professionals, zij kunnen wèl een blondjesgrap op papier zetten, ook al hebben ze het soms maar van een kalenderblaadje of uit hun mailbox te halen. Met hun gags zijn ze een sensatie in Frankrijk. Naast strips zijn de blondines ook te bewonderen op allerlei merchandising (waaronder kalenders), als tekenfilmserie en sinds kort te downloaden op iPhone. Er bestaat zelfs de kortstondige parodie Les Brunes (De Bruintjes, al klinkt dat in onze vertaling nogal racistisch). Tien albums al weten de auteurs te vullen met blondjesgrappen. Ze zijn niet steeds makkelijk te vertalen, dat merkten we een paar keer in deze eerste bundeling. In de meeste andere gevallen kennen we de grappen precies al van ergens of zijn ze zó flauw dat we er nog het hardst om kunnen lachen. Je ergeren aan het niveau van de jokes kan je niet want je zit al snel een paar pagina’s verder. Net zoals in Rooie Oortjes eigenlijk, maar hier houden de meiden hun welgevulde topjes, rokjes, jurkjes en hotpants aan.

In feite doet De Blondjes wat het moet doen: snel entertainment brengen, net zoals een maat van je op café zijn moppentrommel voor jou opent. Of ben jij de grapjas van dienst? Misschien kan je je voorraad dan aanvullen met grappen uit dit album.

___________________________

___________________________