De Eerste Keer

 

De.Eerste.Keer

Tekenaar: Guedin Dav
Scenarist: Guedin Dav
Uitgeverij: Xtra

De Eerste Keer gaat over meer dan Dav Guedins eerste vrijpartij. Hij rijgt in opeenvolgende kortverhalen zowat al zijn eerste ervaringen op. Hij heeft het over hoe hij als kleuter zijn eerste naakte meisje zag, over zijn prille masturbatiesessies, over een golden shower, over te vroeg klaarkomen, over een triootje,… Lang niet alles is een positieve ervaring. Er gaat heel wat schaamte, schande en schoftenstreken mee gepaard. Guedin vertelt het allemaal heel bloemrijk en penetreert het met een grote dosis (zwarte) humor. In zijn tekeningen passeren ook openbloeiende bloempjes en dat is niet eens een metafoor voor zijn expliciete, smoezelige illustraties die aan de schunnigheid grenzen. De oorsprong van de vlekken op het jasje op de cover willen we niet weten.

De Eerste Keer zijn twaalf tranches de vie vol leuters en geleuter waarin Guedin tussen gênante terugblikken en opschepperij laveert. Het doel van deze autobiografische strip is van gering belang tenzij het jou doet terugdenken aan al jouw eerste keren op diverse experimentele gebieden.

Uitgeverij Xtra, die van Guedin al Zomerwaanzin uitgaf over zijn tijd als groepsleider van verstandelijk gehandicapten in een vakantiecentrum, heeft er een mooi uitgegeven hardcoveralbum van gemaakt. De inhoudelijke vergelijking met Max Cabanes’ meer nostalgisch opgevatte Blindemannetje dringt zich enigszins op, maar de aanpak van Guedin ligt toch meer in het verlengde van de Amerikaanse ‘zie eens wat ik durf’ undergroundstrip.

Zo’n eerste keer kan tegen- of meevallen. De aankoop van De Eerste Keer is dat ook. Veel geluk!

___________________________

___________________________