De Generaal

 

de.generaal

Tekenaar: Smet Peter de
Scenarist: Smet Peter de
Uitgever : Oberon

De Generaal is een gagstrip van Peter de Smet die sterk op running gags leunt. De verhalen zijn meestal enkele pagina’s lang.

De Generaal gaat over een generaal die de macht wil grijpen door de Maarschalk uit zijn fort te verdrijven. Hij gebruikt daar listen of brute kracht voor, maar het gaat altijd mis, waarbij de Generaal in de gevangenis van het fort eindigt. De Generaal wordt bij zijn pogingen geholpen door een professor – die telkens weer een ander plan of machine uitvindt voor een machtsgreep – en een soldaat, die de generaal naar het fort mag rijden om het plan uit te voeren. De soldaat doet dat doorgaans met tegenzin en doorspekt met cynische oneliners, waardoor hij vaak ruzie met de generaal heeft. Van alle drie de personages wordt de echte naam nooit gegeven. De voornaam van de generaal wordt echter wel een keer gegeven: in het verhaal ‘De erfenis’ (album: Alle macht aan de generaal’) blijken zijn voornamen: Jozef Maria Ignatius te zijn.

Een ander veelvoorkomend personage is motoragent Dreutel. Hij probeert de felbegeerde Roodkoperen Fluit van Verdienste, een speciale onderscheiding, in de wacht te slepen door de Generaal op heterdaad te betrappen bij de een of andere wetsovertreding. Het enige dat Dreutel echter bereikt is dat zijn motorfiets telkens volledig vernield wordt, wat zijn chef tot wanhoop drijft.

___________________________

___________________________

___________________________