De Kleine Wereld

 

De Kleine Wereld

Tekenaar: Terada Toru
Scenarist: Morvan Jean-David
Uitgever : Dargaud

Peter Pan in Japan. Het rijmt niet alleen, het werkt ook. Peter Pan wordt vertolkt door Piedra, een bijzonder jonge bendeleider die in de grimmige ondergrond van ‘de kleine wereld’ zijn hachje moet redden. Hij wordt er achternagezeten door Gancho, de Kapitein Haak van dienst, met op de plaats van de bekende haak een met doodshoofden versierde grijparm. Piedra is onafscheidelijk van een soort boodschappentasje met als opdruk een roze elfje. Na een injectie met een bepaald soort product verandert dat tasje in een bevallig elfje die Piedra te pas en te onpas van commentaar dient. De krokodil uit het verhaal van Peter Pan keert terug in het personage van El Cocodrilo, de enige nog niet corrupte agent die jacht maakt op Gancho.

Elementen genoeg om niet te twijfelen aan de achterliggende gedachten van scenarist Morvan. Maar hij geeft het geheel toch een compleet andere wending. Als tegengewicht voor de boosaardige ‘kleine wereld’ schetst hij het dagelijkse leven van de Japanse familie Godaiin. Papa ambassadeur en mama Kyoko hebben vijf kinderen. De uitgebreide kroost wordt opgevoed en in de gaten gehouden door de elektronische huisrobot NAN-1. Voor de oudste dochter Kumiko is in dit verhaal een speciale rol weggelegd. Op school komt ze in het bezit van een illegaal programma ‘De kleine wereld’. Via haar Dreamweaver©, een apparaatje waarmee je je in een virtuele wereld begeeft, wordt ze op die manier rondgegidst in de sloppenwijken door een of andere armoedzaaier. De kinderen vluchten hier niet naar een droomwereld maar raken door virtuele spelletjes en drugs in de grauwe onderwereld.

De uitvoering van dit eigenaardige scenario ligt in handen van de Japanse mangaka Toru Terada. Naast de sterk variërende en dynamische bladspiegel met aflopende beelden valt het gebruik op van verschillende camerastandpunten, overlappende beelden en zoom-ins. De grote ogen en pruilmondjes worden afgewisseld met grote onomatopeeën en futuristische moto’s. De confrontatie van de toch wel zeer jonge kinderen met gruwel en drugs doet je terugschrikken. Manga is dan ook niet te vergelijken met Disney. Door sommige afbeeldingen en de zachte inkleuring kan de verkeerde indruk ontstaan dat het hier over een kinderverhaal gaat. Het is echter een originele en gewaagde parodie met veel verscholen actuele thema’s. Deze science-fictionstrip met klassieke ingrediënten en krachtig tekenwerk is eigentijds maar bikkelhard. De tweede reeks uit de collectie Cosmo van uitgeverij Dargaud bewijst dat de kruisbestuiving tussen de Franco-Belgische en Japanse stripstijl een meerwaarde kan bieden. Het is afwachten of de Lage Landen met de klassieke vooroordelen over manga dit album goed zullen onthalen. Frankrijk zal er door de aura van sterauteur Morvan en de grote interesse voor manga alvast veel interesse voor tonen.

___________________________

___________________________