De Kozakken Van Hitler

 

De.Kozakken.Van .Hitler

Tekenaar: Neuray Olivier
Scenarist: Lemaire Valérie
Uitgeverij: Casterman

Mei 1945, de Tweede Wereldoorlog is voorbij. De twee Britse soldaten Edward en Nicolas moeten toezicht houden in een krijgsgevangenenkamp in Oostenrijk. Het zijn echter geen Duitse soldaten die ze moeten bewaken, maar Kozakken. Dit trotse volk koos tijdens de oorlog het kamp van de Duitsers. Niet uit ideologische overwegingen, maar omwille van hun haat tegenover Stalin. De twee Britten raken gefascineerd door de gevangenen en ook wel door de knappe Macha, de temperamentvolle kleindochter van een Kozakkenofficier. De Britten willen best tegemoet komen aan de wens van de Kozakken om elders, in een eigen natie, een nieuw bestaan op te bouwen, maar da’s buiten vadertje Stalin gerekend die een uitlevering van de Kozakken eist. Hoe fanatiek de geplaagde overwonnenen in hun trots zijn, wordt een keiharde confrontatie voor de Britten.

Tekenaar van dienst is Olivier Neuray die we met het wegdeemsteren van zijn serie Makabi (de reeks verhuisde van Dupuis naar het Franse Bamboo en werd in vertaling stopgezet) uit het oog verloren. We herinneren hem liever van Witte Nacht die hij op scenario van Yann tekende. De Kozakken van Hitler moet ons die reeks weer wat in herinnering brengen. Zijn klare lijn is verzorgder en gedecideerder dan in Makabi. De warme inkleuring verheelt echter niet dat zijn tekenstijl behoorlijk koud aanvoelt. Het ondermijnt tevens de emotie die in het verhaal best wel meebepalend is.

De Kozakken van Hitler is gebaseerd op historische feiten en dat maakt het extra de moeite waard om het een kans te geven. De feiten worden rigoureus opgediend, maar over het algemeen primeren toch de dramatische wendingen. Scenariste Valérie Lemaire woonde een tijd lang in Rusland en verdiepte zich in de geschiedenis van de Kozakken. Deel 2, het slotdeel, verschijnt begin 2014.

___________________________

___________________________

___________________________