De Laatste Trojaan

 

de.laatste.trojaan

Tekenaar: Démarez Thierry
Scenarist: Mangin Valérie
Uitgever : Blitz, Talent

Als je ooit de eerste twee delen had gekocht in het Nederlands dan was de teleurstelling, voor diegenen die deze reeks leuk vonden, groot toen Blitz/Talent (we gaan hier niet meer over uitweiden) er de brui aangaf. Het heeft heel wat jaren geduurd en velen hadden intussen de hoop al opgegeven, maar uitgeverij Dark Dragon Books heeft het verhaal weer opnieuw uit gebracht onder de Graphic Novel collectie. Het leuke aan deze heruitgave van Dark Dragon Books is dat in deze integrale versie alle zes verhalen gebundeld worden, voor een niet al te overdreven som geld. Andere uitgevers zouden deze albums alle zes nog eens apart uitbrengen om de volle mep te kunnen incasseren.

De Laatste Trojaan is ook tevens het laatste deel in de godsdienstige verhaallijnen die deze collectie bezit. Met Luxley en vooral De Gesel Gods als voorgangers weet je al min of meer hoe het eraan toe gaat met de Romeinse goden. Dit brengt me tevens bij een van de discussie punten die de twee reeksen – De Gesel Gods en De Laatste Trojaan – in gang kan trekken: Dien je nou eerst De Gesel Gods te lezen of De Laatste Trojaan? Hindert dit niet? Ik hoor graag jullie meningen hieronder!

Maar bon, De Laatste Trojaan is een album dat, zoals de andere albums, een serieus loopje neemt met de gekende godsdienstige geschiedenis van de Romeinen en ook van Troje als zijnde een Turkse stad. Laat dit je verder niet hinderen en zet je schrap voor weer een opwindend geheel van Romeinen, Grieken, Amazones en heel wat andere culturen uitgerust met lasers, speciale maar ook zeer herkenbare uitrustingen, ruimteschepen en een bende kinderachtige en vooral egoïstische Goden. Dit verhaal start in 3305 na Christus, wanneer Vergilius – dichter van beroep –vertelt hoe het Intergalactische Romeinse Rijk tot stand kwam. Hij doet dit uiteraard niet in een keer, maar in 6 verschillende delen die een rode draad hebben. Toch is elk een een apart geheel en heeft niet zo veel met de voorgaande delen te maken. De verhaallijnen zijn goed gevonden en de mythes hebben weer een aparte invulling gekregen.

Grafisch is dit album zeker in orde. De gebruikte techniek is modern en de inkleuring past in het geheel, de tekeningen zijn zeer verzorgd en knap afgewerkt. Maar dit weekend hoorde ik van één van onze medewerkers hier, hoe spijtig het was dat dit album zo klein is uitgegeven, waardoor het niet tot zijn volle recht komt. Ik kan hier wel volgen hoor, in een groot A4 formaat zouden ze inderdaad meer tot zijn recht komen. Zelf vind ik dit één van de handigste leesformaten. Zes albums in een integrale op originele grootte zou misschien wat te veel van het goede zijn en ook weer onze portemonnee twee keer zo lichter maken.

De Laatste Trojaan neemt de Mythes uit de Griekse en Romeinse geschiedenis en steekt die in een Spacetime wasmachine om je een culturele shock te geven, zoals alleen de beste producties dat kunnen en dat allemaal in één handig album! Wederom klasse van Dark Dragon Books!

___________________________

___________________________

___________________________