De Laatste Vlucht

 

De.Laatste.Vlucht

Tekenaar: Hugault Romain
Scenarist: Hautière Régis, Hugault Romain
Uitgever: Silvester

Wij hebben niets met vliegtuigen en piloten die ze besturen. In films waarin luchtgevechten voorkomen, storen we ons vooral aan het machismo en het feit dat we door helmen, sjaaltjes en andere bedekkend hoofd- en mondtoebehoren geen onderscheid kunnen maken tussen de verschillende personages. Ook reeksen als Buck Danny of Dan Cooper zijn bij ondergetekende een blinde vlek. En toch deden we moeite om ten eerste het tweeluik Boven de Wolken te lezen en nu dit one-shot De Laatste Vlucht dat met het tweeluik niets te maken heeft behalve de tekeningen van Romain Hugault (die best van wanten weet) met hulp van Régis Hautière voor de teksten. Ze bevielen ons wel.

De Laatste Vlucht is een bundeling van drie kortere verhalen met een Japanse, Amerikaanse en Franse gevechtspiloot tijdens de Tweede Wereldoorlog in de hoofdrol. Elk van hen beleeft in de lucht een uitzonderlijk feit, die alle drie pas in de epiloog met elkaar worden verbonden. Op scenariogebied aardig gevonden en ideaal materiaal om uit te werken in een one-shot. Voor langer dan één album zou het niet rekbaar zijn.

Aan ons zijn geen vliegtuigspotters verloren. Toch kunnen we ons de spektakelwaarde van dit album voorstellen. De naar beneden duikende Mustangs met gele snuit deden ons ook wel opmerken dat Hugault een technisch zeer begaafde tekenaar is met een groot oog voor special effects. Het staat er allemaal goed op. De opwinding is voelbaar. Dat belooft voor zijn volgende project waarvan het eerste deel al verscheen in het Frans: Le Grand Duc op scenario van Yann.

___________________________

___________________________