De Miekes

 

De.Miekes

Tekenaar: Delzenne Philippe
Scenarist: Delzenne Philippe, Nys Jef
Uitgeverij: Ballon Media

Kunnen de Miekes het zonder Jommeke? Of nog beter, kan Zonnedorp het zonder Jommeke? In deze spin-off van ‘Hij-die-niet-mag-genoemd-worden’ krijgen Annemieke en Rozemieke het toneel voor zich alleen. Ze gaan op bezoek bij Gobelijn — die ook in Amerika zit — en worden geconfronteerd met grappige, levende gebruiksvoorwerpen, een 3D-superprinter, Gobelijnium en Wilbert, de Kopvoeter. Wilbert, Gobelijn in het paarse klein (versprekingen inbegrepen), begeeft zich in het openbaar en de paniek slaat toe in Zonnedorp. De Miekes maken hun eigen kopvoeters die geïnfecteerd met een kattenkwaadvirus voor nogal wat problemen bij de brave dorpsbewoners zorgen. Gelukkig zorgt een (echt grappig) knuffelpaard voor de oplossing. Later in het album is er dan ook nog de confrontatie met de gekke professor Helleborus. Hij vertrekt met zijn Hellevlieg naar de Verenigde Staten om Jommeke te vernietigen. Komen de Miekes — in joggingpak — op tijd?

Er gebeurt enorm veel in dit verhaal. De Miekes zijn kinderen van hun tijd en K3, bluetooth, USB-sticks en chattaal zijn hun niet vreemd. Dit geeft een extra dimensie aan het verhaal, maar de nogal expliciete girl power-praat is er ons een beetje te veel aan. Quote: “Maar wij zijn meisjes! Wij lossen problemen altijd goed op!… Wij klagen en zagen nooit! Wij zijn meisjes!” Hier past een echte GRMBL. Maar misschien wijken we als oudere mannelijke jongere, gelouterd in het vader- en echtgenootschap, iets te veel af van de doelgroep. Zou kunnen.

Maar bon, dit eerste album in een spin-off over nevenpersonages uit de reeks Jommeke mag geslaagd genoemd worden. Philippe Delzenne kent natuurlijk als geen ander het Jommeke-universum en maakt er gretig gebruik van. Zo passeren ook Anatool, Kwak en Boemel en Bella de revue. Maar waar is Choco gebleven? Zijn apenstreken hadden het verhaal nog meer kunnen kleuren. Misschien wordt hij de leading monkey van een volgend spin-off-album, met Choco, Mataboe en de begijntjes op Paradijseiland?

Conclusie: Jingobel, Memejok en Ribliefke werden niet echt gemist.

___________________________

___________________________