De Platenspeler

 

De.Platenspeler

Tekenaar: Beuchot Raphaël
Scenarist: Beuchot Raphaël, Drousie Benoît
Uitgeverij: Lombard

1930! De bekende Brusselse violist Eugène Ysaÿe vertrekt naar Belgisch Congo om een concert te geven in Leopoldstad (het huidige Kinshasa), zodat de honderdjarige onafhankelijkheid van het moederland ook in de kolonie op passende wijzen gefêteerd kan worden. Een stijve nek, jammerlijk opgelopen tijdens de vlucht, zorgt er echter voor dat alle geplande afspraken moeten gecanceld worden. Hij wordt ter plaatse opgevangen door een uitgeweken neef bij wie hij kan herstellen op zijn immense landgoed. Ysaÿe is vooral gefascineerd door de platenspeler, een man die al bijna veertig jaar over de uitgebreide huiscollectie 78-toerenplaten waakt en als enige het kostbare bakeliet mag beroeren. Door hun gemeenschappelijke interesse in klassieke muziek geraken beide mannen met elkaar bevriend en het is vooral de onbevangen houding van de platenspeler die de westerse muzikant doet smelten.

Verwacht geen Gangreen 5 of een Out of Africa, maar een mooie, sobere vertelling over een an sich redelijk wantrouwige man die meer en meer geïntrigeerd wordt door een land en zijn inwoners. Raphaël Beuchot en Zidrou herinterpreteren de biografie van de wereldberoemde violist door hun eigen coda aan zijn levensconcerto toe te voegen. Zo heeft de man inderdaad heel wat performances op zijn naam staan in Europa en de VS, maar over een reis naar Afrika wordt er nergens gesproken. Deze gefantaseerde cultuurshock levert echter een fascinerend verhaal op dat elke geschiedenispurist ongetwijfeld de mond zal snoeren.

Zo is deze tweede samenwerking tussen beide auteurs (na De Verhalenverteller) alweer van grote klasse. Woord en beeld gaan netjes hand in hand en Beuchot brengt alles treffend in beeld zonder een lijntje te veel te willen tekenen. Normaal zijn we niet echt gek op paginagrote tekeningen die het verhaal onderbreken, maar hier werken ze als een goedgekozen witregel: een kleine pauze die je even bij de les houdt en je dan gebiologeerd doet verder bladeren naar de volgende passage.

We weten niet hoeveel topscenario’s Zidrou nog in zijn schuif heeft liggen, maar voorlopig kopen we nog blindelings alles waar de man zijn naam aan verbonden heeft.

___________________________

___________________________