De Rode Baron

 

De.Rode .Baron

Tekenaar: Puerta Carlos
Scenarist: Veys Pierre
Uitgeverij: Dupuis

Helden, we hebben ze nodig… zeker in tijden van crisis. Zo is het bijvoorbeeld geen toeval dat Superman zijn opwachting maakte in het interbellum, enkele jaren na de beurscrash van 1933. Soms worden hun prestaties opgeblazen tot buitenmenselijke proporties om toch maar de verheffing des volks te kunnen dienen. Manfred von Richthofen was ook zo’n held, maar dan eentje van vlees en bloed (of was het toch pure kerosine die er door zijn aderen stroomde?). Met zijn iconische rode Fokker DR. I-driedekker wist hij tijdens de Eerste Wereldoorlog tachtig (!) vijandige toestellen neer te halen en krikte zo eigenhandig de moraal van de Duitse troepen op.

In het eerste deel van deze verstripping krijgen we vooral over de jeugd van deze Rode Baron te lezen. Scenarist Pierre Veys gaat nogal losjes met de feiten om en dicht de übercoole vliegenier een soort van zesde zintuig toe dat hem in staat zou stellen de bewegingen van zijn tegenstanders te voorzien, een optie waar we graag voor willen tekenen. Gelukkig werkt hij dat gegeven niet op een fantasy-achtige wijze uit, want dat zou echt wel afbreuk doen aan de kwaliteiten van deze strip.

Wij werden vooral omvergeblazen door het hoge niveau van de tekeningen. Carlos Puerta werkte als illustrator en reclametekenaar, maar maakte zich gaandeweg ook het métier van striptekenaar eigen. En zijn geschilderde pagina’s zijn echt wel van een ongekende kwaliteit! We hebben hier op de redactie al een serieuze discussie gevoerd of de man nu al dan niet gebruikt maakt van een computer om zijn pagina’s te tekenen. In een interview uit 2015 meldt hij wel dat hij soms gebruik maakt van een digitale inkleuring, maar laat hij ons in het ongewisse of hij foto’s hanteert om zijn decors die hyperrealistische touch mee te geven. Wij nemen in elk geval nederig onze pickelhaube af bij het zien van zoveel schoonheid..

___________________________

___________________________

___________________________