De Rode Ridder

De Rode Ridder 252 De Hellemond

De Rode Ridder Strips van:

Tekenaar: Rop Edward de, Studio Vandersteen, Vandersteen Willy, Verschuere Karel, Biddeloo Karel, Scholz Claus, Bono Fabio
Scenarist: Rop Edward de, Studio Vandersteen, Vandersteen Willy, Verschuere Karel, Biddeloo Karel, Lodewijk Martin, Legendre Marc
Uitgever : Standaard

De Rode Ridder is een Vlaamse stripreeks die hoofdzakelijk in de middeleeuwen plaatsvindt. Het eerste deel van de reeks verscheen in 1959 en is gemaakt door de Belgische striptekenaar Willy Vandersteen. Het karakter van Johan de Rode Ridder is gebaseerd op de gelijknamige jeugdboekenreeks van Leopold Vermeiren. De stripreeks wordt uitgegeven door Standaard Uitgeverij.

In het begin werd de reeks vanuit Studio Vandersteen ontwikkeld, waarbij een overeenkomst werd gesloten met schrijver Leopold Vermeiren om zijn populaire jeugdboekenfiguur te gebruiken als protagonist in de strips. Willy Vandersteen schreef en tekende zelf verhalen, maar kreeg ook hulp van medewerkers zoals zijn zoon Bob, Karel Verschuere en Eduard De Rop. De reeks concentreerde zich voornamelijk op ‘gewone’ ridderavonturen met af en toe een vleugje mystiek. Vanaf het negentiende album, “Koning Arthur”, werden ook elementen uit de Arthurlegende in de verhalen verwerkt.

Vanaf het zevenendertigste album, “De wilde jacht”, werkte Karel Biddeloo de schetsen van Willy Vandersteen uit. Vanaf het vierenvijftigste album, “Drie huurlingen”, schreef en tekende Biddeloo de verhalen volledig zelfstandig. Biddeloo maakte meer gebruik van fantasy en Sword and Sorcery dan zijn voorgangers, en hij schuwde zelfs sciencefiction niet.

Uiteindelijk werd het Kasteel van Horst de thuisbasis van De Rode Ridder vanaf het honderdeenendertigste album, “De heren van Rode”. In Hasselt is er sinds 1996 een stripmuur van De Rode Ridder te bewonderen.

Na het overlijden van Karel Biddeloo in juni 2004 werd de reeks voortgezet met het duo Martin Lodewijk, die de scenario’s schreef, en Claus Scholz, die het tekenwerk verzorgde vanaf album nummer 207, “De grot van de beer”. Met dit nieuwe duo verschoof de thematiek van de reeks terug naar riddersverhalen. Sinds 2012 worden de scenario’s afwisselend geschreven door Martin Lodewijk en Marc Legendre, die ook nieuw leven heeft geblazen in de jeugdboekenreeks. In 2015 ging Scholz met pensioen. Standaard Uitgeverij besloot daarna De Rode Ridder volledig te hervormen vanaf het tweehonderdvijftigste album.

Net als andere stripreeksen van Vandersteen hebben de albums van De Rode Ridder een eigen kleur: blauw. Met de invoering van kleurendruk is deze kleur veranderd naar zilvergrijs.

___________________________

De Rode Ridder Strip Covers


[/content_control]

___________________________

___________________________