De Schat Van De Tempel

 

Schat Tempel

Tekenaar: Seigneuret Laurent
Scenarist: Abécassis Eliette, Fourrier Pierre – Yves
Uitgever : Glénat

De Essenen vormen een van de meest raadselachtige volkeren uit de Bijbelse geschiedenis. Van oorsprong is het een Joodse sekte die zich in de tweede eeuw voor Christus afkeerde van het dagdagelijkse joodse geloof dat in hun ogen niet vroom genoeg meer was.

Teruggetrokken in de Bergen rond Qumran leefden er ten tijde van Jezus een vierduizendtal Essenen. Sommige legenden brengen de Essenen in verband met het ontstaan van het christendom. Vandaag, nabij Qumran, huist een kleine groep Essenen verborgen in een grot voor de buitenwereld. Wanneer in de omgeving een rituele moord op een archeoloog gebeurt, wijzen enkele sporen in de richting van de verborgen gemeenschap. Inspecteur Shimon, die met de zaak belast is, zoekt hulp bij David. Hij is namelijk een Esseen en sinds kort Uitverkorene van de sekte. Geprikkeld door zijn nieuwsgierigheid en enkele bijzondere aanwijzingen besluit David de onderzoekers te helpen. Blijkbaar hebben nog andere partijen belang bij de gebeurtenissen rond de moord. Overal ligt het gevaar op de loer. Tot slot is er nog Helen, de vrouw die David achterliet om de Essenen te vervoegen.

Pierre Makyo bewerkt met De Schat Van De Tempel de roman van Eliette Abecassis’ Le Trésor du Temple. Zoals steeds is het bij het verwerken van een boek tot een strip de zaak om het geheel overzichtelijk te houden. Doorwinterd scenarist Makyo slaagt er in dit eerste deel in om er geen doorsnee inleidend album van te maken. Meteen actie en mysterie, zo hebben we het graag.

Laurent Seigneuret debuteert met dit De Zwarte Loge – album. Zijn tekenwerk doet denken aan De Geheime Driehoek – bijdrage van Michel Faure… Misschien een bewuste keuze? Het tekenwerk is erg basic en functioneel, waar op zich niets mis mee is natuurlijk, maar wij raakten er in elk geval niet door overdonderd. Jammer is wel dat de gezichten aanvankelijk niet consistent zijn. Later in de strip wordt het allemaal wat standvastiger.

Niettemin is De Schat Van De Tempel een leuk, onderhoudend en mysterieus eerste deel van een nieuwe reeks geworden. Een welgekomen aanvulling voor de collectie De Zwarte Loge die na het beëindigen van De Geheime Driehoek en I.N.R.I. vers bloed nodig had. Tekentechnisch kan het echter allemaal nog wel wat beter.

___________________________

___________________________