De Stamgasten

 

de.stamgasten

Tekenaar: Driel Toon van
Scenarist: Driel Toon van
Uitgever : De Vrijbuiter

De Stamgasten is een strip van Toon van Driel die sinds het einde van de jaren zeventig bestaat.

De Stamgasten was de derde strip van Van Driel. Eerder tekende hij al het eveneens zeer succesvolle F.C. Knudde en samen met Jan van Haasteren (onder het gemeenschappelijke pseudoniem Tojo) de strip De Stuntels. Naar eigen zeggen begon Van Driel De Stamgasten omdat FC Knudde slechts voor een beperkt publiek is, aangezien niet iedereen van sport houdt.

Veelgebruikte locaties van de strip zijn de kroeg met de naam “De Stam” die, samen met het restauratiegedeelte, in een boom gevestigd is en de ijsschots van de pinguïns. Een ander terugkerend thema is het Vreemdelingenlegioen. In principe spelen de strips zich overal af, behalve in bebouwde gebieden.

Inmiddels zijn er meer dan veertig albums met De Stamgasten verschenen, waaronder een editie rond het Wereldkampioenschap voetbal 1998 en reclamealbums voor Duyvis en Amstel Bier. Daarnaast verscheen De Stamgasten in stripblad Eppo (onder de titel Rokus en de Rest) en haar opvolgers (Eppo Wordt Vervolgd, Sjors & Sjimmie, Sjosji) (onder de titel Vreemdelingenlegioen) en in het Algemeen Dagblad en Panorama. In de strips die in Panorama verschenen speelde het thema seks vaak een boventoon, dat kwam omdat dat blad voor een ouder publiek bestemd was. Zo was het konijn Ab Normaal voortdurend bezig met het afwerken van zoveel mogelijk vrouwtjeskonijnen en het afleveren van tientallen tonnen sperma bij de spermabank, maar ook de kudde pinguïns hielden zich in de Panorama – strips hoofdzakelijk bezig met dit fenomeen. Een ander veelvoorkomend thema is, daar de centrale locatie een kroeg is, veel drinken en dronkenschap.

___________________________

___________________________

___________________________