De Wereldrecord Jagers

 

De.Wereldrecord.Jagers

Tekenaar: Barral Nicolas
Scenarist: Benaquista Tonino
Uitgeverij: Dargaud

Hoeveel weegt de zwaarste groene kool? Wat zijn de langste vingernagels in de wereld? Hoeveel frisbees kan een golden retriever na elkaar vangen? Hoeveel tienermeisjes kunnen er in een Fiat Piccolo? We hebben het ooit allemaal dolgraag gelezen in het grote wereldrecordboek. Maar wij hebben er alleszins nooit bij stilgestaan dat de deurwaarders die al die wereldschokkende feiten moeten bijhouden en verifiëren eigenlijk een rotjob hebben. Ze krijgen pakken brieven en mails met de dwaaste voorstellen ooit. Pff, wat een ellende. Bovendien zijn al die wereldrecordjagers op zoek naar eeuwige roem én heel vaak worden ze ontgoocheld door de deurwaarders. Ofwel vindt hun aanvraag geen genade in de ogen van de controleurs, ofwel wordt hun record niet gehomologeerd. En wie mag dit allemaal afketsen? Deurwaarder Paul Baron, de meest doorsnee man van de wereld! Op een dag ontvangt de wat uitgebluste Baron een mail waarin iemand een nieuwe categorie wil lanceren. Hij wil de wereldrecordhouder moorden worden. Iedereen die hem/haar ooit voor de voeten liep, zal vermoord worden. En ja, ook Paul staat op die lugubere lijst. Shit! Wie zou hem kwaad willen doen?

De Wereldrecordjagers heeft een fantastisch uitgangspunt. Het ontstijgen van Jan Modaal door lullige records, de bijhorende tragiek of vreugde, een geboren antiheld en een nietsontziende moordenaar. Het scenario van Lucky Luke-scenarist Tonino Benacquista bulkt van het potentieel. Dit kon een keiharde, hilarische of filosofische polar geworden zijn die de stripwereld met verstomming zou slaan. Maar Benacquista ging liever voor milde humor en een onderzoek dat net zoals Jerome K. Jerome Bloks baadt in een soort brave gezelligheid die wij zo graag koesteren. Tekenaar Nicolas Barral koos voor zijn onderkoelde, karikaturale Philip en Francis-stijl. Het mocht voor ons wat beweeglijker in beeld gezet worden, maar zijn empathische koppen stelen de show. Dit is lekker leesvoer voor een luie zondagnamiddag.

Ondanks de moordplot is De Wereldrecordjagers een sympathieke knuffelstrip. Het record voor de breedste glimlach is onderweg.

___________________________

___________________________