De 7 Wonderen

 

De.7.Wonderen

Tekenaar: Ali Roberto
Scenarist: Blengino Luca
Uitgever: Daedalus

De 7 Wonderen is een zevendelige reeks over de zeven wereldwonderen van de antieke oudheid, maar dan wel gekoppeld aan verhalen van doodgewone mensen. De delen 1 en 2 gaan respectievelijk over het reuzestandbeeld van Zeus en de hangende tuinen van Babylon. De reeks is geschreven door Luca Blengino die na losse albums in de conceptseries Casus en Zeven voor een keer alle albums van een conceptserie mag schrijven. Die grote kans laat hij zich niet ontglippen. Hij levert met De 7 Wonderen een visitekaartje met glanzend vernislaagje en goudopdruk.

Voor veel conseptseries trekken Franse uitgeverijen goedkope tekenaars uit het buitenland aan met één of slechts een paar grotere namen als lokkertjes voor het publiek dat de rest van de serie toch wel zal kopen. De Italianen Stefano Andreucci en Roberto Ali lijken zo’n geronselde krachten want hun namen ken je toch niet. Van zodra je in de albums duikt, weet je dat beide heren wel degelijk wat te bieden hebben. Wij hadden het nogal voor de naar Cyril Bonin (Fog, Schijn Bedriegt) neigende tekenstijl van Roberto Ali voor deel 2, De Hangende Tuinen van Babylon, geruggensteund door een meeslepend verhaal vol drama, emoties en intense liefde en medeleven. Een slaaf met groene vingers wordt door de Babylonische koning, een ware tiran, ontboden om te komen tuinieren in de prachtige tuinen van zijn paleis. Omdat de koning met zijn wreedheid geen blijf weet, uit hij dat op creatieve wijze. Hij gaat een weddenschap aan met de tuinier met wie hij nochtans een zekere band opbouwde. Hij moet een uiterst zeldzame roos vinden en die binnen het jaar laten groeien in de tuin. Als hij faalt, zal de slaaf sterven met 99 van zijn lotgenoten. Blengino gooit er nog een complot, een liefdesverhaal en verraad aan toe, maar hij laat het potje niet overkoken.

In het brutaler getekende Het Beeld van Zeus (deel 1) wordt er eventjes geen oorlog gevoerd in het oude Griekenland want de Olympische Spelen verbieden dat zolang de Spelen lopen. Drie worstelaars van verschillende afkomst komen met elk een eigen motief afgezakt naar het strijdperk dat zich niet beperkt tot de arena. Een veteraan heeft de euvele moed om zijn zoon te zoeken die hij nooit heeft gezien, een ander staat onder druk van zijn oversten om een politieke moord te begaan en een derde is vooral geïnteresseerd in het gigantische standbeeld van Zeus door beeldhouwer Phidias om een geheim met betrekking tot het beeld te achterhalen. Ook dit verhaal bevat veel bijkomend elementen en ook hier presteert Blengino het dat die elkaar niet in de weg lopen, integendeel!

Alle zeven delen zijn inmiddels in het Frans verschenen. Er staat Daedalus niets in de weg om de andere delen met een grote regelmaat uit te brengen.

___________________________

___________________________

___________________________