De Zingari

 

Zingari

Tekenaar: Follet René
Scenarist: Delporte Yvan
Uitgever : Arcadia

Bij uitgeverij Arcadia maken ze er geen geheim van dat ze een boon hebben voor René Follet. Eerder verscheen bij de uitgever uit Beersel al De Ilias, een bewerking in twee delen van het gelijknamige Griekse heldendicht. De Zingari is het vierde en laatste album dat tijdens het vijftiende verjaardagsjaar van Arcadia verschijnt in de collectie Millennium MM.

De Zingari vertelt de avonturen van de pientere Rita, acrobaat Carlos en krachtpatser Max, een zwervende circusfamilie die eind negentiende eeuw de plattelandsdorpen van Frankrijk doorkruist met hun tamme wolf Lobo. De Schreeuw van de Stomme is het titelverhaal van de 68 bladzijden dikke uitgave. De zigeuners moeten schuilen voor noodweer en treffen een gewonde jongeman in een grot, bedolven onder stenen. De zwijgzame Max ontdekt een geheimzinnig kistje tussen het steenpuin. In het hout staat een naam en een plaats gekerfd. De eigenzinnige Rita trekt alleen op onderzoek uit naar het naburig gelegen dorpje, een afgelegen plaatsje met ruwe inwoners en argwanende blikken. En zo stort de reizende familie zich in het eerste avontuur.

Deze kortverhalen verschenen begin jaren zeventig in Mickey en midden jaren tachtig in Robbedoes. De nostalgische stukjes werden geschreven door Yvan Delporte, waarmee Follet ook het eerste deel van Steven Severijn maakte en die eerder dit jaar overleed. In het verhaal Peter is Verdwenen! ontwaar je trouwens een Steven Severijn – lookalike in een van de kopjes.

Hoewel dit album in zwart – wit is gedrukt, ademt het dezelfde sfeer uit die Follet ook met zijn rechtstreekse inkleurtechniek op papier zet. En de bijgevoegde schetsen achteraan zijn stuk voor stuk pareltjes. Op de verzamelaarsbarometer stijgt Follet opnieuw een plaats, maar hij is en blijft een onderschatte tekenaar.

___________________________

___________________________