Detective Dombret

 

Detective.Dombret

Tekenaar: Bodart Denis
Scenarist: Streng Alain
Uitgever : Den Gulden Engel

We zien hier realistische tekeningen, waarbij de kunstenaar zich beperkt tot wat echt belangrijk is. De personages hebben iets karikaturaals: de tekenaar wil in de eerste plaats typeren, zonder daarbij te overdrijven. Ondanks het gebruik van plakken en stippen, zijn de lijnen en vooral de krassen het meest opvallend. De tekeningen doen hier en daar aan etsen denken, ze zijn niet echt mooi maar bovenal persoonlijk.
Het verbaast me telkens weer, dat alleen de weergave van de essentie tot zo verschillende resultaten kan leiden. Hugo Pratt en Hans Kresse (naarmate hij ouder werd) deden hetzelfde, maar … hoe anders.
Op de achterzijde van het album staat vermeld dat Denis Bodart nooit enige tekenopleiding heeft genoten. In de ‘comiclopedia’ van lambiek.net lees ik echter dat Bodart studeerde bij St. Luc te Brussel. Wat is er nu waar?

Het verhaal is minder apart dan de tekeningen, maar is toch zeker geen doorsnee. Het is vooral de sfeer die het doet. Een artistiek, enigszins decadent milieu waarin de waanzin toeslaat. De moorden die hieruit voortkomen moeten door Dombret worden opgelost.

Een strip die ver uitsteekt boven de middelmaat.

___________________________

___________________________