Dilemma

 

Dilemma

Tekenaar: Seron Frédéric
Scenarist: Seron Frédéric
Uitgeverij: Dark Dragon Books

In de vierde eeuw voor Christus komen een aantal gerenommeerde Griekse filosofen samen om een theoretische langetermijnplanning uit te werken rond een nieuwe wereldorde. Zij gaan ervan uit dat de vrijheid van het menselijke denken allesbehalve absoluut is en dat er — mits de nodige subtiele ingrepen — gemakkelijk kan ingegrepen worden in de politieke denkpatronen. Deze mindgame had heel onschuldig kunnen blijven als een van hen deze denkoefening niet in de praktijk zou gebracht hebben… Vele jaren later vindt een Duitse archeoloog de manuscripten terug. Groot is zijn verbazing als de geschriften alle grote brandhaarden van de voorbije eeuwen blijken te bevatten. Ook kondigen ze een nieuwe wereldbrand aan die zo ergens eind jaren 1930 moet starten. Het is dan ook geen wonder dat de nazi’s zeer geïnteresseerd zijn: het zou de afloop van dit nakende conflict wel heel gemakkelijk in de juiste richting kunnen sturen…

Als we bovenstaande samenvatting lezen, bekruipt ons weer hetzelfde gevoel als toen we het album de eerste keer in ons opnamen: klamme handjes, een beetje verdwaasd én we bleven met een boel onopgeloste vragen zitten. Hoewel het scenario op zich redelijk origineel is, zijn de invloeden van Clarke nogal duidelijk. We herkennen de veelbesproken voorspellingen van de Franse apotheker Nostradamus en we moesten ook regelmatig terugdenken aan de eerste Indiana Jones-film, Raiders of the Lost Ark. Lezers die van historisch geïnspireerde complottheorieën houden zullen hier niettemin veel plezier aan beleven.

De Franse stripliefhebbers moesten bij de aankoop tussen twee versies kiezen, waarbij de laatste vijf pagina’s verschilden naargelang de keuze die het hoofdpersonage maakte. Een leuke vondst vonden we dat! Dark Dragon Books maakt het zijn lezers iets gemakkelijker. Wij krijgen in hun uitgave namelijk beide versies voorgeschoteld, zodat we het dilemma gemakkelijk kunnen omzeilen. En dat is dan weer uitermate handig voor de eeuwige twijfelaar in ons!

___________________________

___________________________