Dromen

 

Dromen

Tekenaar: Dodson Terry
Scenarist: Filippi Denis-Pierre
Uitgeverij: Bee Dee

Een immens park. Afgesloten door een prachtig smeedijzeren hek. Coraline Doucet belt aan. Een vreemde telefoon komt uit de muur. Onbevreesd zegt Coraline dat ze komt voor de advertentie in de krant. Zij wil graag de gouvernante zijn voor de kinderen van mijnheer Vernère. De poort waait open en in de verte komt een soort stoomauto aangereden. Dit was het laatste moment van Coralines normale leventje. Haar taak bestaat erin om mijnheer Vernère zelf te leren genieten van het leven, de rust en de wereld rondom hem. Niet zo eenvoudig want het enige wat hij zelf wil en doet, is het uitvinden en construeren van allerlei vreemdsoortige machines waarmee hij haar wil imponeren. En als zijn haantjesgedrag weer eens niet lukt, dan schakelt mijnheer Vernère een versnelling hoger en probeert hij haar diezelfde nacht nog te overtuigen in haar dromen. Oh ja, nog een opmerking voor de visueel ingestelde lezer. Mijnheer Vernère is een tienerjongetje en Coraline is een van die zeldzame vrouwen die tart met elke vorm van fysieke wetmatigheid.

Dromen is Terry Dodsons eerste Europese strip. Voorheen werkte hij voor Marvel en DC Comics aan series als X-Men, Generation X, Star Wars, Wonder Woman en Spider-Man. Voor de Amerikaan was dit een welgekomen uitstapje en een kans om zich eens echt uit te leven. En nu het verhaal afgerond is, herneemt uitgeverij Dark Dragon Books het eerste deel dat vijf jaar geleden eerder geruisloos verscheen bij uitgeverij Bee Dee, en geeft het de verpakking en marketingcampagne die deze strip nodig heeft. Een bijna uitverkochte integrale editie en een Collector’s Pack met dossiereditie… het is aan jou om te bepalen naar welk level je deze droom meeneemt.

Maar zoals minister van Staat Philippe Busquin ooit zei: “Ook de mooiste vrouw kan nooit meer geven dan ze in zich heeft”. En dit geldt helaas ook voor Coraline. Het scenario van Denis-Pierre Filippi verbleekt bij het zien van haar schoonheid en zal geen Gouden Uil winnen. Daarvoor liggen de referenties naar Alice in Wonderland, Sneeuwwitje, Jules Verne en andere steampunkverhalen er te dik op.

Maar ach, Dromen is dan ook geen verhalenstrip pur sang. Bij Dromen moet en kan je wegdromen. Genieten van de art-nouveauschilderijtjes met in de hoofdrol een onaardse pin-up die een ernstig probleem heeft met het aanhouden van haar kleren. Maar nogmaals, vergis je niet, onze blonde Dita Von Teese is geen hersenloos huppelend paar borstimplantaten. De dame weet perfect waar haar grenzen liggen. En we hopen van jou, als fan van burlesk amusement, net hetzelfde.

___________________________

___________________________

___________________________