Een Dierentuin In De Winter

 

Een.Dierentuin.In .De .Winter 1

Tekenaar: Taniguchi Jirô
Scenarist: Taniguchi Jirô
Uitgeverij: Casterman

Het lijkt wel of Casterman de tijd rijp vindt om de albums van Jirô Taniguchi te vertalen voor de Nederlandstalige markt. In korte tijd werden De Magische Berg, De Wandelaar, Herinneringen deel 1 en nu dus Een Dierentuin in de Winter uitgebracht. In Frankrijk is Taniguchi al jaren een grootheid. Van hem wordt gezegd dat hij manga’s schrijft, maar uitwerkt op een Europese manier. Kenmerkend voor de meeste van zijn albums is dat het hoofdverhaal rond de jeugd of de adolescentie draait. Diezelfde periode waarin de personages nog een zekere onschuld en naïviteit hebben en waarin de gevoelens nog puur en onbedorven zijn. Taniguchi is wat dat betreft een sentimentele auteur met absoluut een hang of verlangen naar die periode.

In Een Dierentuin in de Winter beschrijft hij min of meer zijn eigen geschiedenis als beginnend mangaka (manga-auteur). Zijn passie voor manga’s en tekenen, drijven hem op jonge leeftijd naar Tokio om daar als mangaka-assistent te beginnen. Met vallen en opstaan leert hij omgaan met deadlines en druk, en tegelijk wordt hij geconfronteerd met het uitgaansleven van Tokio en leert ook daar enkele lessen. En natuurlijk slaat de liefde toe in de gedaante van een ziekelijk meisje dat uiteindelijk zijn muze wordt voor zijn eerste eigen verhaal. We krijgen tegelijk een goed beeld van de levensomstandigheden van de Japanners halverwege de jaren zestig.

Het zwart-wittekenwerk is van een enorme helderheid en dus zeer prettig te lezen. Diepte wordt aangebracht door het gebruik van rasters. Zijn personages zijn consequent getekend en altijd herkenbaar. Kortom, wederom een knap boek van Taniguchi. Later dit jaar kunnen we nog het tweede deel (het slot) van Herinneringen verwachten.

___________________________

___________________________