Ella Mahé

 

Ella Mahe

Tekenaar: Charles Jean – François, Taymans André
Scenarist: Charles Jean – François, Charles – Nouwens Maryse
Uitgever : Glénat

Jean – Francois Charles en zijn vrouw Maryse hebben de afgelopen jaren al heel wat nieuwe (mini)series op de stripliefhebber losgelaten. Met succes, al zijn de series waar het de verhalen betreft niet allemaal even briljant. Jean – Francois en Maryse zijn geen hoogvliegers, maar hun experimenteerdrift levert leuke, sfeervolle en interessante boeken op – vooral voor lezers die in geschiedenis geïnteresseerd zijn. Een schoolvoorbeeld van hoe iemand met een wat beperkt talent boven zichzelf kan uitstijgen.

Hun nieuwste serie Ella Mahe gaat over een meisje dat een vage gelijkenis toont met een prinses uit de 18e Egyptische dynastie; ze hebben ogen van verschillende kleur, één oog blauw, het andere bruin. Tussen deze twee dames uit totaal verschillende tijdperken moet natuurlijk een verband zijn… Geen bijster origineel gegeven, we kennen iets dergelijks al uit diverse strips zoals Djinn, hun eigen India dreams en – in Egyptische setting – uit de films van The Mummy.
Wat ‘Het meisje met twee verschillende ogen’ vooral interessant maakt is het gedeelte dat níet over Ella gaat. Het dagboek van de archeoloog Henry Reilly beslaat driekwart van het album. Via hem gaat ’t stiekem over Howard Carter, u weet wel, die Toetanchamon opgroef uit het woestijnzand. Het dagboek is in een klare lijn getekend door Andre Taymans (bekend van Caroline Baldwin en hij doet tegenwoordig ook Lefranc). De tekeningen van Jean – Francois zelf, die de raamvertelling met Ella in de hoofdrol voor zijn rekening neemt, zijn sfeervol en zeker voor Egypte – kenners de moeite waard!

Maryse en Jean – Francois Charles zijn er wederom in geslaagd een leuk en verrassend boek te vervaardigen, ik ben benieuwd naar de volgende drie delen, waarin verschillende tijdperken van de Egyptische geschiedenis aan bod zullen komen en die – zo wordt ons beloofd – binnen korte tijd zouden moeten gaan verschijnen.

___________________________

___________________________

___________________________