Exterminator 17

 

Exterminator 17

Tekenaar: Bilal Enki, Baranko Igor
Scenarist: Dionnet Jean – Pierre
Uitgever : Oog & Blik, Casterman

2003 wordt het jaar van Enki Bilal. Niet alleen is het Joegoslavische fenomeen druk bezig met het afronden van 32 December, het langverwachte vervolg op De Slaap van het Monster, maar ook maakt Oog & Blik dit jaar werk om talloze uitverkochte titels te herdrukken en in een nieuw, zeer aantrekkelijk jasje te stoppen. Concreet gaat het over de Nikopol – trilogie, De Slaap van het Monster en de ontbrekende titels uit de reeks Er was eens een Voorbijganger. En alsof dat nog niet genoeg is, ligt hier voor ons het sinds mensenheugenis niet meer verkrijgbare Exterminator 17 te blinken.

E – 17 tekende Bilal in 1979. Het scenario kwam van duizendpoot (strips, tv, gaming…) Dionnet. Het verhaal speelt zich af, zoals in wel meer Bilal – strips, in een sombere toekomst waar androïden — zogeheten Exterminators — vechten in opdracht van hun menselijke oversten. Als de intussen berouwvolle uitvinder van de Exterminators, die voor de creatie ervan zichzelf als evenbeeld nam, sterft en zijn ziel overgaat in E – 17 gaan de poppen aan het dansen. De gebeurtenissen die daarop volgen grijpen je naar de keel zoals geen enkele andere strip dat doet.

De nieuwe inkleuring van Dan Brown, voornamelijk bekend in het comicwereldje, is zeer sterk te noemen en staat in schril contrast met de inkleuring van andere klassiekers zoals bijvoorbeeld De Chninkel en *zucht* De Dorpsgek Van Schoonvergeten. Het nieuwe jasje van de Oog & Blik – uitgave is naar goeie gewoonte uitermate verzorgd. E – 17 mag gerust naast die andere sf – klassieker, De Incal, plaats nemen. Zoniet nog een trapje hoger. En dan te zeggen dat Bilal over E – 17 allesbehalve tevreden is want voor de spin – off, die nog in het Nederlands moet verschijnen, haakte Bilal af. Bevrijdt de androïden!

___________________________

___________________________

___________________________