Filip Van Belgie

 

Filip Van België 01 Waar Is Dat Feestje

Tekenaar: Cambré Charel
Scenarist: Cambré Charel
Uitgeverij: Strip2000

Na zes albums van Albert & Co was het tijd voor een wissel van de macht. Dit was natuurlijk ingegeven door de actualiteit nadat Filip zijn vader Albert als koning van België opvolgde. Tegelijk verhuisde Charel Cambré naar Strip2000 waar hij al zijn langst lopende reeks Jump kwijt kon nadat Standaard Uitgeverij die komische reeks stopzette.

Voor Filip van België zet Charel de toon gewoon verder. Wie zich afvraagt of er met de houterige Filip ook te lachen valt in vergelijking met de bon vivant die zijn vader was, kan gerustgesteld worden. Volgens Cambré schuilt er achter Filips melancholische blik een gewillig slachtoffer voor de kwajongensstreken van zijn broer Laurent terwijl hij zich soms ontpopt als slapstickfiguur en best wel toont dat hij haar op zijn tanden heeft. Hij wordt niet eens steevast dom geportretteerd als het beeld dat de goegemeente van hem heeft.

Er is blijkbaar een ongeschreven wet waarbij je als Belg het recht hebt om met het koningshuis te lachen. Van dat recht maakt Charel dankbaar gebruik en hij schroomt zich niet om redelijk gewaagd uit de hoek te komen. Dan noemen we bijvoorbeeld de gags waarin Laurent en Claire over Wendy van Wanten discussiëren, waarin Fabiola als heks is te zien of waarin een robot Filips echtelijke verplichtingen overneemt. Zonder het in beeld te brengen, kunnen we ons hierbij een en ander voorstellen bij het gekrijs van een genietende Mathilde. Verder zijn panda’s, Maggie De Block en een overenthousiaste Elio Di Rupo dankbare onderwerpen voor een sliert gags.

Filip van België is net zo min als Albert & Co een gemakzuchtige poging om te cashen op de bekendheid van bekende figuren. Dat houd je als auteur geen zeven albums vol. Charel is erin geslaagd om van bestaande figuren, waar tal van clichévooroordelen over bestaan, waardevolle stripfiguren te maken met wie hij nog een tijd verder kan. Hij bevestigt de clichés, jongleert ermee en presteert het toch nog om regelmatig te verrassen. Voor de lezers van Story is het een introductie op de geplogenheden van een goeie gagreeks. Voor ferventere striplezers met een voorliefde voor komische strips zijn Charels gagstrips een blijvende aanwinst voor de verzameling.

___________________________

___________________________

___________________________