Fritz The Cat

Ogenblikje...

Fritz the cat

Tekenaar: Crumb Robert
Scenarist: Crumb Robert
Uitgeverij: SPS

Fritz the Cat is een Amerikaanse undergroundstripreeks van Robert Crumb. De reeks liep van 1959 tot 1972 en draaide rond een werkschuwe kat, Fritz, die zich geregeld op het illegale pad begeeft en enkel geïnteresseerd is in seks en drugs.

Crumb tekende al strips rond Fritz toen hij nog een tiener was. Medio jaren 60 evolueerde Fritz naar een van de eerste strips voor volwassenen. De verhalen behandelden verschillende taboe-onderwerpen, zoals seks, geweld, moord, drugs, scheldwoorden, politiek, racisme,… en Crumb kon via zijn personage al zijn persoonlijke frustraties en fantasieën uitleven. Zo werd Fritz een cultfiguur voor de hippiegeneratie.

In 1972 werd de stripreeks door Ralph Bakshi verfilmd als de animatiefilm Fritz the Cat. Het werd de eerste langspeeltekenfilm die enkel door 18-jarigen (en ouder) mocht worden bekeken. “Fritz the Cat” werd een wereldwijd kassucces en vanwege de controverse een cultfilm. Ze inspireerde een hele reeks tekenfilms vol schuine moppen, zoals onder meer de tekenfilms van de Belgische animator Picha. Het betekende ook de doorbraak voor Bakshi die een hele carrière zou bouwen op animatiefilms voor volwassenen.

___________________________

___________________________