Gastoon

 

Gastoon

Tekenaar: Léturgie Simon
Scenarist: Léturgie Jean, Pennetier Yannick Le
Uitgever : Marsu Productions

Gastoon is een stripreeks rond het gelijknamige personage. Het is een spin – off van Guust. De reeks bestaat uit gags van één pagina. Tekenaar is Simon Léturgie, de scenario’s worden geschreven door Jean Léturgie en Yann. Het eerste album verscheen in 2011. Gastoon wordt uitgegeven door Marsu Productions.

Het personage Gastoon werd bedacht door André Franquin voor de stripreeks Guust. Gastoon treedt er op als het – naamloze – neefje van Guust Flater in enkele publicitaire gags, meer bepaald voor batterijen van Philips, voor Kodak en voor dilektron, een elektronisch spel.

In 2011 stelde Marsu Productions de nieuwe reeks Gastoon voor. Fans van Franquins werk lieten op internet hun ongenoegen blijken.[1] De uitgeverij – die de rechten bezit op Franquins oeuvre als Guust en Marsupilami – verdedigde zich door te stellen dat Franquin uitgever Jean – François Moyersoen zelf nog opdracht heeft gegeven om een geschikte tekenaar te vinden voor een reeks rond Guusts neefje. Franquin zou de plannen voor de reeks nog besproken hebben en de reeks Gastoon zou zijn wensen dan ook respecteren, aldus de uitgever. Er zouden dan ook een aantal auteurs getest zijn. Moyersoen nam in 2010 uiteindelijk Yann onder de arm. Yann besloot samen te werken met Jean en Simon Léturgie. Yann had onder meer voor de Marsupilami nog samengewerkt met Franquin, Jean Léturgie had dan weer meegewerkt aan het tekenfilmproject De Banjers. Ook Simon heeft Franquin als kind een paar keer ontmoet.

Hoewel het een compleet andere reeks betreft, bevat de reeks duidelijke verwijzingen naar Guust: de personages uit het eerste album lijken op personages uit Guust, er wordt letterlijk verwezen naar Gastoons oom en bepaalde situaties, personages en uitvindingen keren terug.

Het eerste album draait vooral rond Gastoon en zijn vriendjes Jannie, Juul en Demesmaeker. Het tweede album speelt zich volledig op het platteland af en op Lemat na komt geen enkel nevenpersonage uit het eerste album hierin terug.

___________________________

___________________________

___________________________