Ghost Money

 

Ghost.Money

Tekenaar: Bertail Dominique
Scenarist: Smolderen Thierry
Uitgeverij: Dargaud

Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 daalden wereldwijd de beurskoersen. Anders dan bij de huidige beurscrisis zag niemand dit aankomen. Behalve Al Qaeda uiteraard. Door te speculeren op beursdaling raakte de kas van de terreurorganisatie aardig gespijsd. De CIA krijgt lucht van “de schat van Al Qaeda” en schuwt de grove middelen niet om hem in handen te krijgen. Maar wat heeft dit allemaal met Lindsay te maken, een braaf meisje dat in 2020 verliefd wordt op de schatrijke Chamza?

Het was lang geleden dat we nog eens iets van Thierry Smolderen gehoord hadden. De scenarist van onder meer Gipsy en Olivier Varèse schreef met Ghost Money een knappe actiethriller die zich in de nabije toekomst afspeelt. Smolderen grijpt ons onmiddellijk naar de strot door het gewelddadige begin om ons daarna te laten bekomen door een rustig, wat sentimenteel middenstuk in te lassen waarin we de hoofdrolspelers Lindsay en Chamza beter leren kennen. Het spannende einde doet ons dan weer uitkijken naar het vervolg.

Bij een groot deel van de eerste oplage ontbraken helaas de laatste vier bladzijden. Ondertussen heeft Dargaud de strip opnieuw uitgebracht. Erg professioneel oogt het niet — de ontbrekende bladzijden hebben ze er gewoon bij ingeplakt — maar nu weten we tenminste hoe De Dame van Dubai echt afloopt. Wie de onvolledige strip in huis heeft, kan hem gewoon inruilen voor een nieuw exemplaar.

Jammer dat deze strip, buiten de wil van de auteurs om, op een valse noot eindigt. Want ook Dominique Bertail maakt indruk. De tekenaar van De Hel van de Pelgrams, eveneens op scenario van Smolderen, en het erg onderschatte Shandy, toont zijn veelzijdigheid door ook een sciencefictionthriller subliem in beeld te brengen. De semirealistische tekenstijl, de ingenieuze inkleuring en het boeiende verhaal maken van dit eerste deel van Ghost Money een van de beste actiestrips van het jaar. De prijs voor mooiste cover van 2008 krijgen ze van ons nu al.

___________________________

___________________________