Grand Prix (Marvano)

Ogenblikje...

Grand Prix (Marvano)

Tekenaar: Oppen Mark Van
Scenarist: Ickx Jacky, Oppen Mark Van
Uitgever : Dargaud

Hitler of zijn wandaden beschrijven hoeft niet meer. Dat hij het Arische ras, met in het bijzonder de Duitsers, als übermenschen zag, weet u ongetwijfeld ook. Zijn liefde voor de sport is misschien minder bekend, maar ook daarin wou hij dat de Duitsers uitblonken. Sport (en de verafgode sporters) laat zich echter niet zo gemakkelijk beïnvloeden als de meeste mensen, dus vaak kreeg de führer niet zijn zin en zag hij ‘minderwaardige’ rassen zegevieren. Vanzelfsprekend trachtten de getrouwen van ‘het Rijk’ wedstrijden te beïnvloeden. Hoe de coureurs en hun entourage daarop reageren leest u maar zelf in het boek…

Marvano brengt een uniek verhaal over de pioniers van het autoracen. Die coureurs hielden er een gevaarlijk maar flamboyant leven op na. Het was zonder twijfel een spannende periode waarin volop geëxperimenteerd werd en waarin het ene na het andere (snelheids)record sneuvelde. In de marge van het hoofdverhaal worden enkele van deze wapenfeiten onder de aandacht gebracht zoals het record van de Bluebird (485km/u : – O).
De auteur slaagt erin om, zonder de vaart uit het verhaal te halen, heel wat historische achtergrondinformatie mee te geven en dat niet enkel over het koersen.

De tekeningen zijn zoals we ze van de tekenaar van onder andere Berlijn, De Eeuwige Oorlog en Dallas Barr mogen verwachten: gedetailleerd en sprekend. Vooral aan de wagens (hoe kan het ook anders) is behoorlijk wat aandacht besteed: de bolides scheuren over de pagina’s en het is alsof de geur van de banden en de uitlaatgassen je tegemoet komen. Mooi en aantrekkelijk werk van Marvano alweer.

___________________________

___________________________

___________________________