Haagse Harry

 

haagse.harry

Tekenaar: Rueb Marnix
Scenarist: Rueb Marnix
Uitgever : Kap Nâh!!

Haagse Harry is een stripfiguur die fonetisch plat Haags spreekt. Hij verscheen voor het eerst in een maandkrantje dat in het Haagse uitgaansleven werd uitgedeeld, maar werd daar zo bekend dat hij al snel als eigen stripfiguur ging figureren. Haagse Harry woont uiteraard in Den Haag, is werkloos, grof in de mond, maar heeft uiteindelijk een hart van goud. Wel is hij regelmatig agressief als relsupporter van ADO Den Haag.

Veel voorkomende personen in de strip zijn Harry’s vrouw, Haagse Bianca, die al even volks is als Harry zelf, en met wie hij vaak ruzie maakt, en Henk Bres. Ook koningin Beatrix komt er vaak in voor, alsmede de Haagse burgemeester Wim Deetman en talloze andere politici. In de strip wordt met alle mogelijke bevolkingsgroepen gespot: Harry en andere “echte” Hagenezen werken niet, schelden iedereen uit en vernielen van alles, Turken en Marokkanen worden stereotiep afgebeeld met tulbanden en zware sluiers, leden van het Koninklijk Huis treft men in coffeeshops aan etc. Een daklozenkrant met een Haagse Harry – stripje waarin Pim Fortuyn Jip van Jip en Janneke probeerde te verleiden werd ooit uit de handel genomen.

Alle personages in de strip spreken plat Haags, niet alleen de volkse Hagenezen die het in werkelijkheid doen. Ook uit de mond van Deetman en de koningin hoort men Haags, en zelfs de allochtonen spreken het – met een accent.

Haagse Harry wordt getekend door Marnix Rueb. Er zijn inmiddels vier albums verschenen, plus een nulnummer waarin alle niet eerder gebundelde strips zijn ondergebracht.

___________________________

___________________________

___________________________