Helden Van De Tour

 

Helden.Van .De .Tour

Tekenaar: Cleijne Jan
Scenarist: Cleijne Jan
Uitgeverij: De Bezige Bij, Oog & Blik

Talloze wielrenners leverden kunst en vliegwerk op de weg in de Tour de France die dit jaar voor de honderdste keer wordt gereden. Tekenaar en amateurwielrenner Jan Cleijne bundelt op 144 pagina’s een eerbetoon aan de helden van de Tour, toepasselijk getiteld Helden van de Tour. In zijn eerbetoon vlammen Lucien Buysse, Fausto Coppi, Wim van Est, Jacques Anquetil, Bernard Hinault en vanzelfsprekend Eddy Merckx voorbij. “Hoe sterk is de eenzame fietser”… als je Eddy “De Kannibaal” Merckx heet. Hij hoort volgens ons terecht op de cover, al is zijn blad niet onbesproken, net zo min als dat van talloze renners in de doping-Tours van de laatste jaren. Cleijne brengt daarom niet alleen de hoogtepunten in beeld, onder meer het dopingschandaal rond Lance Armstrong staat eveneens opgenomen in zijn boek. Dat doet hij evenwel niet op een besmuikte manier. Op alle pagina’s blijft zijn waardering voor de sport en zijn beoefenaars overeind.

Cleijnes aanpak is niet louter die van de anekdotiek, hij voegt een visuele meerwaarde toe aan gelijkaardige overzichten en weetjes die jaarlijks wel ergens in kranten of tijdschriften passeren. Cleijne is niet fantastisch in het weergeven van gezichten. Hij twijfelt te veel tussen een realistische tekening en een karikatuur. Maar elke wielrenner die hij in het landschap plaatst, hoort er helemaal in thuis. Door weer en wind, in gure omstandigheden, geplaagd door sneeuwval of onder een verzengende zon ploeteren of integendeel vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan de helden op het stalen ros die de Tour groot en de wielrennerij zo populair hebben gemaakt.

Als we straks voor tv luieren met het grote vermoeden dat het weer een saaie editie zal worden na de bijna-ondergang van de jaarlijkse wielrennershoogmis volstaat het om Helden van de Tour er even bij te nemen en een van de roemruchte episodes uit de voorbije Tourgeschiedenis te herbeleven.

___________________________

___________________________