Hellship

 

Hellship

Tekenaar: Muralt Jared
Scenarist: Muralt Jared
Uitgever: Gorilla

Toen we de cover van deze Hellship voor ogen kregen, dachten we dat we de nieuwste worp van Romain Hugault in onze pollen hielden, de man die op zijn eentje de luchtvaartstrip de eenentwintigste eeuw binnengeloodst heeft. Ons houdt het niet zo bezig, maar volgens mensen die het kunnen weten, staat elk boutje, moertje, schroefje en nippeltje op de juiste plaats bij ’s mans vliegtuigen. Ook dit album verscheen oorspronkelijk in de collectie Cockpit van uitgeverij Paquet, maar nu is het ene Jared Muralt (bezoek zijn website) die het tekenwerk en het scenario verzorgt. Deze Zwitser was een nobele onbekende voor ons, maar blijkt een gerenommeerd illustrator te zijn die hoge ogen gooit met zijn soms hyperrealistisch, soms sprookjesachtig tekenwerk.

Centraal staan de avonturen van kapitein Edward Baxtor, een oorlogsheld die regelmatig een lading bommen op de Japanners moet droppen, maar meer en meer zijn geweten voelt knagen, zeker als hij op een bepaald moment een schip (het ‘hellship’ uit de titel) bombardeert dat volgestouwd blijkt met geallieerde krijgsgevangenen. Tel daar nog een love story en de concurrentie met een collega-vliegenier bij en je waant je in de film Top Gun, maar dan gesitueerd in 1944.

Het leest allemaal lekker weg, al lijdt de strip aan hetzelfde euvel als het œuvre van Hugault: zolang er machinerie in beeld gebracht wordt, zijn de tekeningen succulent, maar de personages ogen tamelijk houterig en tonen te weinig emoties.

Dit album is op zich een afgerond verhaal, maar het einde biedt nog uitzicht op een vervolg. Als de auteur zich nog verder in het stripmedium blijft bekwamen, hebben we er ongetwijfeld een topartiest bij!

___________________________

___________________________