Het Boek Van Het Lot

 

Boek Lot

Tekenaar: Biancarelli Franck
Scenarist: Tendre Serge Le
Uitgever : Saga

De beste reclame voor dit boek is natuurlijk de scenarist. Serge Le Tendre heeft al vele fantasievolle en vooral goedlopende verhalen geschreven. Zijn Op Zoek Naar De Tijdvogel is voor veel fantasyschrijvers een lichtend voorbeeld. Te veel van die auteurs grijpen naar de spectaculaire trucjes van fantasy, met monsters en toverkracht. Maar Le Tendre weet als geen ander ook de karakters geloofwaardig te maken en een persoonlijke ontwikkeling te geven die eigenlijk los staat van het fantasy-element. In die zin deed dit album ons wat aan Harry Potter denken want ook daar is het hoofdthema een coming of age verhaallijn.

In dit verhaal ontmoeten we de twintigjarige Roman. Zijn vroeg overleden moeder was dol op lezen en verhalen vertellen, dus die naam (gebaseerd op de heilige Roman) leek haar uitermate geschikt. Hij leeft nu samen met zijn vader in Versailles in 1932. Vaderlief ergert zich aan de jongen omdat hij altijd met zijn neus in de avonturenboeken zit en zich schijnbaar niet verdiept in de politieke onrust die in Europa ontstaat met de opkomst van Hitler. Roman beleeft in zijn hoofd alle avonturen uit de boeken en is dus in zijn fantasie de held die hij in het dagelijkse leven niet is. Totdat een geheimzinnige man hem een boek met een sleutel geeft tijdens een bezoek aan de bibliotheek. Al snel komen kwade mannen in het wit achter Roman aan. Thuis ziet hij kans dit Boek van het Lot gedeeltelijk te lezen en ontdekt dat zijn eigen leven erin beschreven staat, dus ook zijn toekomst. Maar het boek wordt hem ontstolen, en dat maakt dan eindelijk de actie in hem los. Dit boek MOET hij terugvinden. Al gauw ontdekt hij dat hij niet de enige is die jaagt op het mystieke boek. Eindelijk begint hij zijn fantasiewereld ook werkelijk te beleven en komt hij tot inzicht dat hij zelf de touwtjes in handen moet nemen. De eerste stap naar volwassenheid!

De tekenstijl is vlotjes en voor de gedeeltes waarin Roman de belevenissen uit zijn boeken voor zich ziet, is er een afwijkende tekenstijl gebruikt. Dit komt de leesbaarheid ten goede.

___________________________

___________________________

___________________________