Het Keizerrijk Trigië

 

Het Keizerrijk Trigie

Tekenaar: Lawrence Don
Scenarist: Butterworth Mike
Uitgeverij: Don Lawrence Collection

Trigië (Volledige titel: Opkomst en ondergang van het keizerrijk Trigië – Originele titel: The Rise and Fall of the Trigan Empire of The Trigan Empire) is een Britse stripreeks, voornamelijk getekend door Don Lawrence naar scenario’s van Mike Butterworth.

Trigië speelt zich af op de verafgelegen planeet Elekton in het Yarna-stelsel. Op Victris, het grootste van de vijf continenten van Elekton, zijn er vijf staten: Cato, Daveli, Loka, Tharv en Vorg. Op de vlaktes van Vorg zwerven de nomadische Vorgstammen, die worden geleid door drie broers: Brag, Klud en Trigo.

Deze reeks gaat over ‘De strijd om Trigië’. Het machtige koninkrijk Loka besluit Elekton te veroveren. Onder leiding van koning Zorth wordt vanuit zijn zwarte paleis in Byzan besloten het hoogontwikkelde maar vredelievende Tharv aan te vallen. De hoofdstad ‘Stad van Tharv’ wordt door de Lokiërs platgebombardeerd. Daarna is het afgelegen Cato aan de beurt. De lichtbewapende Catoonse luchtmacht slaagt er boven ieders verwachting in de Lokische luchtvloot te vernietigen. Ook het landleger van Loka wordt verslagen, wanneer de Catonen een stuwdam laten springen en de zweeftanks van de vijand worden verzwolgen. Daarop besluit Zorth zijn marine naar Cato te sturen. Ondertussen heeft op de Vorg vlaktes Klud zijn broer Trigo vergiftigd en is daarna naar Loka gevlucht. Hier krijgt hij van koning Zorth een afdeling soldaten mee om de Vorgs te verslaan. Maar onder leiding van Brag, de andere broer van Trigo, worden de Lokiërs verslagen en Klud gedood. Met de buitgemaakte vliegtuigen komen de Vorgs onder leiding van Trigo het land Cato te hulp en verslaan de marine van Loka. Samen met de geleerde Perik en andere vluchtelingen uit Tharv wordt in Vorg op vijf heuvels de stad Trigopolis gebouwd. Met de van Loka buitgemaakte wapens en de wetenschappers uit Tharv is Trigië nu een macht om rekening mee te houden onder leiding van keizer Trigo.

___________________________

___________________________

___________________________