Hoempa Pa

 

Hoempa.Pa

Tekenaar: Uderzo Albert
Scenarist: Goscinny René
Uitgeverij: Helmond

Hoempa Pa (originele titel Oumpah-pah of Oumpah-pah le Peau-Rouge) is een Franse stripreeks bedacht door tekenaar Albert Uderzo en schrijver René Goscinny; het duo dat vooral bekend is van de stripreeks Asterix. De strip wordt vaak als voorloper van Asterix gezien.

De verhalen van Hoempa Pa verschenen oorspronkelijk in het tijdschrift Kuifje van 1958 tot 1962. In 1961 werden de verhalen ook als stripboeken uitgebracht.

De serie draait om Hoempa Pa, een zeer sterke indiaan en zijn vriend, de Franse kolonist Hubert Bladerdeeg of Hubert Van Bladerdeeg (die door Hoempa Pa altijd “dubbele scalp” wordt genoemd vanwege zijn pruik). Het verhaal speelt zich af in het 18e-eeuwse Amerika, ten tijde van de Franse kolonisatie van Noord-Amerika.

Hoempa Pa is uitzonderlijk sterk en houdt van pemmikan. Hij is zoals veel stereotiepe indianen eerlijk, trots en nooit bang. Hubert daarentegen is klein van stuk en vaak laf. Hij en Hoempa Pa leren elkaar kennen wanneer Hubert wordt gevangen door Hoempa Pa’s stam. Hij doet in de serie dienst als onderhandelaar tussen de indianen en de kolonisten.

___________________________

___________________________

___________________________