Horacio Van Alba

 

Horacio Van Alba

Tekenaar: Siner Nicolas
Scenarist: Gris Jérôme le
Uitgever : 12bis

Horacio van Alba speelt zich af in de Italiaanse renaissance in de zestiende eeuw, maar daar laten de auteurs zich niet te veel op vastpinnen. Om maar een voorbeeld te noemen: de republiek waarin alles gebeurt, is fictief. Na meer dan een eeuw van oorlogen leggen de vorsten de kanonnen het zwijgen op en zetten een punt achter de massale confrontaties op slagvelden. Nu zijn er elders boeiender confrontaties… Twee rivaliserende scholen van duellisten nemen het tegen elkaar op om in de naam van bijvoorbeeld concurrerende pottenbakkers disputen te beslechten. Horacio van Alba is een van de beroemdste duellisten, een levende legende. In de beginscène bijt hij zelfs door de zure appel heen om zijn ex-echtgenote te verslaan. Maar leg dat maar eens uit aan je zoon Julius. In de jaren die volgen, is duidelijk dat Julius het zijn vader nog steeds kwalijk neemt dat hij zijn moeder om een erekwestie ontnam. Julius heeft nu gezworen om het beroep van de duellisten te gronde te richten. De veranderende politiek lijkt hem daarbij te helpen. Maar enkele van de beste duellisten van de beide academieën verenigen zich onder de leiding van Horacio.

Vooreerst is het tekenwerk in dit debuutalbum van Nicolas Siner en Jérôme Le Griswerkelijk bloedmooi. Het ligt het in de lijn van Alex Alice, Robin Recht (allebei bekend van Het Derde Testament), een beetje Mathieu Lauffray en niet te vergeten Timothée Montaigne (Het Vijfde Evangelie) met wie tekenaar Siner een atelier deelt. Scenarist Le Gris is in de eerste plaats een cineast die in februari zijn eerste langspeelfilm, Requiem pour une Tueuse in de (Franse) zalen geprojecteerd zag. Xavier Dorison (met wie hij samenwerkte voor een andere film) introduceerde hem in de stripwereld.

Oorlog, vetes, geschiedenis, jaloezie, een moeilijke vader-zoonrelatie, ontzag, politiek, drama, emoties, interessante personages van wie nog niet meteen de hele psychologie duidelijk is,… Er kan veel in de blender van Le Gris.

Een van de beste nieuwe series van 2011

___________________________

___________________________

___________________________