Jakke En Silvester

 

Jakke.En .Silvester

Tekenaar: Walthéry François
Scenarist: Culliford Pierre , Raymond Antoine
Uitgever : Dupuis

Jakke en Silvester is een Belgische stripreeks bedacht door Peyo en Will. De verhalen werden getekend door Will, Jo – El Azara, Walthéry, Francis Bertrand en Roger Leloup (decors) op scenario’s van Peyo, Vicq, Derib, Gos en Mittéï.

Peyo riep de reeks Jakke en Silvester in het leven voor Le Soir Illustré, een bijlage van de krant Le Soir. De reeks kwam er als compensatie voor het verkopen van de reeks Poesie aan uitgeverij Dupuis. Peyo had echter de handen vol met zijn andere reeksen, waardoor Jakke en Silvester aan Peyo’s tekenstudio werd toevertrouwd. Het was Peyo’s eerste studioreeks. Jakke en Silvester ging van in 1960. De drie eerste verhalen (Des Fleurs pour Mon Lüger (1960-1961), La Ceinture Noire (1961-1962) en Un Biniou Jouera Ce Soir (1962-1963)) werden getekend door Will en Jo – El Azara. Hierna besloot Will zich volledig toe te leggen op Baard en Kale. Jo – El Azara tekende daarna nog Et Que Ça Saute , waarna hij de reeks verliet om eigen series te tekenen.

Daarna nam Walthéry over. Voor Walthéry was dit de eerste opdracht voor Peyo. Hij werd door Yvan Delporte naar Peyo gestuurd om er Francis Bertrand te vervangen. Hij tekende vier jaar lang Jakke en Silvester. Walthéry’s bijdrage aan de reeks is het best bekend; alleen zijn verhalen werden later uitgegeven in albumvorm. Na de vier verhalen die hij voor Jakke en Silvester tekende (zie Albums), stapte hij in 1966 over naar Steven Sterk.

Na Walthéry namen Francis Bertrand (tekeningen), Roger Leloup (decors) en Mittéï (scenario) de reeks over. Er volgden twee verhalen: Aventures de M. Bouffu en Les Penseurs de Rodin. Na deze verhalen zou Leloup de reeks van Peyo overnemen. Zijn eerste verhaal, waarin hij een Aziatisch meisje introduceerde, werd echter niet uitgewerkt. Het scenario werd daarna wel gebruikt voor het eerste verhaal van Yoko Tsuno. Yoko Tsuno is hierin inderdaad te zijn als nevenpersonage van de personages Paul en Ben, rollen die oorspronkelijk voor Jakke en Silvester waren bedoeld.

De reeks liep uiteindelijk tot 1970. In 1978 en 1979 werden Walthéry’s verhalen gepubliceerd in Spirou (vanaf nummer 2112). In 1978 verscheen in hetzelfde tijdschrift (nummer 2121) een kerstverhaaltje van twee pagina’s: Bezoek van de Kerstman. Will en Peyo waren de auteurs, de hoofding werd door Walthéry gemaakt.

___________________________

___________________________

___________________________